Taadaaaaa......
Presenting my Yong Tau Foo
Dah lama tekak teragak nak makan
Tapi memandangkan xde bahan so pendam aje la kan
Tiap kali kuo cari barang dapo musti aku intai2 sume mende ni
Hampa...
Tak penah ade
Ade skali tu nampak crab stick tapi tu jek yg ade so aku x beli
Hahahaha tadi siang kuo nmpak la bola2 ni...grab aje la kan
Ekekekeke crab stick lak xde
Ohhh resepi aku amik kat blog kak ummi
Mintak ijinn C&P yek kak ummi kuantan
YONG TAU FOO
Bahan-bahan:-
- 10 tangkai cili kering
- gula melaka atau kurozato
- bijan goreng
- gula(kalau kurang manis)
- 1 s.k garam
- 3 cm belacan
- 300 ml air
- 1 sudu besar minyak
- 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
- sedikit ajinomoto- jika suka.
Cara-cara
- Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
- setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. (*aku kisar sekali belacan n cili kering)
- panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili n belacan yang telah dikisar tadi.
- setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
- masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang (ekekeke x letak bijan pun tatau nak beli kat ne)
6 Gtau jek:
waahhh...meriahnyer ada resepi yong tau fuu, leh wat sendirik...mesti lg best kan..hehe
CLICK...JGN X CLICK...:)
wow.
my feveret tu.
XD
Kebetulan wife ternampak..
Minta izin salin resipi..
Wife pregnent..
X wat kang susah lak..
Hope same..
@eT hehehe puas ati wat sndri
@..hizamirahim.. meh la makan zami
@Jamiel hehehe sila2
Post a Comment