Hehehehhe makanan lagik..ni lauk smlm
Terliur tengok kat blog CitarasaRinduan
Tapi aku x le masak sekor ayam
Beli ayam soh potong siap2
Pastu ade gak le bahan yg xde cam buah keras
Pastu lada itam ngan ketumbar aku guna serbuk jek
Tapi sedappp jek aku makan....sos aku cicah jek ngan sos Nando's
Ayu akak kopipes aje yek
Bahan-bahannya
Ayam - 1 ekor, ayu pilih ayam muda, buang kulit ayam, basuh dan bersihkan
Madu asli - 3 sudu makan
Garam - sedikit sahaja
Bahan-bahan yang perlu di blander
Lada hitam - ayu beli yang RM 1.00
Serai - 3 batang
Bawang putih -4 biji
Ketumbar - RM 0.50
Halia - seulas besar ibu jari
Buah keras - 4 biji
Cara-cara menyediakan
- Perap ayam yang disalut oleh bahan-bahan yang diblander selama 1 hari 1 malam,
- Masukkan madu dan sedikit garam..elok perap lama sedikit agar bumbu sebati dengan ayam.
- Untuk membakar, keluarkan ayam yang sudah diperap..bumbu biarkan..tapi toskan air yang ada pada ayam..
- Bakar oven pada suhu 200c, selama 1 jam..balik-balikkan ayam 10 minit sebelum masa tamat..atau tukar sahaja selector yang ada, samada bakar atas, bawah atau atas bawah..
- Siap dihidang, lebih sedap ditambah dengan lada sulah, hias dengan limau nipis dan tamoto…kerana makanan yang mengandungi limau memudahkan daging ayam bertukar kepada tenaga bukan menyerap kepada tubuh badan kita hingga menghasilkan lemak.
- Selamat mencuba
11 Gtau jek:
yum yum..rajin tul masak..
@mummy_ayu hehehe tekak ngan perutasik menjerit jek mintak diisi
ngences tgk ayam nih..
aduhh!!
dah la tgh lapo nih!
aih...kata nak masak ikan tadik.... :)
@Sidratul Muntaha hheehe lap sket air liur tu
@Mamamyaishhh ko ni mmg le..tu kan ayat atas nun lauk smlm... arini punya "KMEBUNG MASAK KUALI"
Sedap nye..
Kak, saya nak copy menu..
nak suruh wife tlg masak..
@Jamiel hheehe amik le..akak pun amik kat blog Ayu
wah!best2!hihi
best ngat ayam panggang!!
wa.. cedapnye.. ;)
Post a Comment