Hai semua...
Camne sambutan hari ibu korang?
Aku biasa2 jek
Rini malas masak
Bukannya darling ckp takyah masak
Huhuhu almaklum le mother's day kan
Aku yg isytiharkan takyah check-in dapo
Order pizza jek
Walaupun tak masak aku wat kek cekelat
Moist Orange Mocha Brownies kononnya la kan
Amik resepi umah K.Nor Secubit Garam
Huhuhu tapi aku xde sunkist
Bahan tak cukup daaaa
Belasah jek...
Cuma x cun la cam K.Nor punya
MOIST ORANGE MOCHA BROWNIES
sumber : Ayu S'pore, Yatie & K.Nor
Bahan A :
1 cawan butter cair / minyak masak
1 cawan susu cair
2 cawan gula perang
1 cawan air panas
1/2 - 1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan air panas diatas
2 - 3 sudu besar sunquick orange
Bahan B : (kacau rata) - guna whisk
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur gred B
Bahan C : ( ayakkan )
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara - cara :
Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
Kacau bahan A supaya sebati.
Masukkan bahan B dan kacau rata.
Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
Bakar selama 45 - 50 minit.
Sejukkan kek dan salutkan dengan topping coklat.
Chocolate Topping
250 gm coklat masakan-(Ayu gunakan milk chocolate)
1 sudu besar butter
1 sudu kecil susu cair-(Ayu gunaakn 4 sudu kecil)
Cara-cara untuk topping :
Panaskan coklat dalam periuk / bekas secara double boil.
Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
Masukkan susu cair dan kacau lagi.
Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.
sumber : Ayu S'pore, Yatie & K.Nor
Bahan A :
1 cawan butter cair / minyak masak
1 cawan susu cair
2 cawan gula perang
1 cawan air panas
1/2 - 1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan air panas diatas
2 - 3 sudu besar sunquick orange
Bahan B : (kacau rata) - guna whisk
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur gred B
Bahan C : ( ayakkan )
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara - cara :
Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
Kacau bahan A supaya sebati.
Masukkan bahan B dan kacau rata.
Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
Bakar selama 45 - 50 minit.
Sejukkan kek dan salutkan dengan topping coklat.
Chocolate Topping
250 gm coklat masakan-(Ayu gunakan milk chocolate)
1 sudu besar butter
1 sudu kecil susu cair-(Ayu gunaakn 4 sudu kecil)
Cara-cara untuk topping :
Panaskan coklat dalam periuk / bekas secara double boil.
Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
Masukkan susu cair dan kacau lagi.
Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.
Disamping itu..ecehh konon nak gak wat stoberi pana cotta
Sangat mengiurkan ooo..gambo ni aku amik kat blog Kak Ita
Tapi yg aku buat Stoberi Kopa kebana
Kahkahkah x cukup bahan gak la weii
Meh layan gambo2 dak kenit
6 Gtau jek:
tu dia..
menjadi gak lah...
pandai kak lelord buat..
ayu tak reti
kak........selamat hari ibu utk kamu
@Citarasa Rinduan maceh ayu...
huhuhu sj nak cuba wpun bahan xde ok la kan janji leh makan
selamat hari ibu gak ye ayu
slamat hari ibu kak:)
tu diaaa..seronok najlaa makan
kata tak msk dapur tp tgk... rajin nyer ko kak...
siap bt kek coklat lg... pastu siap ngn stober kopa kebana lg.... tgk dh terasa sedap lg2 nmpak sejuk2 beku gitu....
happy mothers gak to u dear...wah menarik je brownies tu..yum yum...
wahhhh..best2,,,
kek tu nampak tomeiii jer..hehe
najla, unty nak skit eskremmm..
pos tau..hahaha
Post a Comment