Al-kisah Tentang bunyi Hon Kenderaan....


Kalau korang semua ingat hanya kuntuman bunga jer yang ada maksud disebaliknya, korang silap!!!

Pernah tak masa driving, kadang-kadang kita dengar kereta yang berselisih atau kereta di belakang kita membunyikan hon?

Percaya atau tidak…


Tahukan korang bahawa setiap bunyi hon itu ada maksud tertentu disebaliknya.



Meh aku bongkarkan maksud disebalik bunyi-bunyi hon tersebut untuk korang sekarang. Please take note yer! hehe

  • 1 x HON PENDEK - pemandu tu nak cakap “HAI”
  • 2 x HON PENDEK - pemandu tu nak cakap “TERIMA KASIH” atau “JUMPA LAGI”
  • 3 x HON PENDEK - pemandu tu suruh kenderaan depan tu cepat sikit (biasanya kat traffic light time dah hijau tak reti-reti nak jalan)
  • 1 x HON PANJANG - pemandu tu beri amaran kereta lain bahawa diorang memandu secara merbahaya dan hampir menyebabkan kemalangan
  • 2 x HON PANJANG - pemandu tu marah “HOI!!!… BODOH XDER OTAK KE”
  • 4 X atau lebih HON PENDEK - pemandu tu cakap ;

“TIIILAM! TIIILAM!… TILAM LAMA, TUKAR BARU.. TIIILAAAM!… TIIILAAAAM!”

Ada faham? Hon terakhir tu adalah hon si apek penjual tilam daaa… huk huk




18 Gtau jek:

JaJa'Z said...

kat sini sokmo ada bunyi hon pendek 4x tu..hehhe..memekak jek..

Danial Ikhwan Jaafar said...

haha yang jual khabar lama camne plak hon die? hahah

Lelord said...

@JaJa'Zhahahah tu lom lagi Sulat kaba lamaaa

Lelord said...

@Danial Ikhwan Jaafar muahhahaha sama gak le 4x ponpon

Nur Hawa Mohd Zin said...

hahahah...baru tahu pasal hon ni..akak nak tahu kawan awe kete dia tak da hon..dia dah cabut sebab dia kata hon ni bising tapi bahaya bile ape-ape berlaku susah nak hon...huhu

EiJa ZaQuaN said...

hahahaha..ade btol nya jgk makna disebalik hon ni..

suamihanyisterizuki said...

ahahaha ade gak masuk apek tilam tilam nih....

Marsha~ said...

tak sia2 kau duduk qatar eh?? amik short course pasal HON rupanye... wakakakakakak

Lelord said...

@Marsha~ hahhha gler beb kat sini punya bunyik hon lagi dasat dari mesia. Pak Arab ni mmg suke men hon bingit tinge

Lelord said...

@suamihanyisterizuki huhuhu

Lelord said...

@EiJa ZaQuaN ekekekekee igt xde makna kan....kat qatar ni dorang suke men hon bising

Lelord said...

@Nur Hawa Mohd Zin uishhhh bahaya arrr xde hon

apih el nino said...

1x hon pendek sambil drive slow. tu hon nak ngorat perempuan tepi jalan. sape la yg buat tu. hehehe.

Aku Lieya said...

hon hon hon hon..hehehe

ReM said...

salam... duk kat qatar ke? belajar ke keje?...
sama la jugak kat sini (jordan)... mana2 arab sama je.. :)

Lelord said...

@ReM salam...follow asben...huhuhu suke beno dorang men hon kan

Lelord said...

@Aku Lieyahehhehe tintinponpon

Lelord said...

@apih el nino ekekek sapaekah itew sekali hon pendek

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in