Singgah Sahur Dari Doha #2

Yuhuuuuuuuuuuuu
Bertemu kembali
Mata cam berat je ni
Bangun kul 2.30 pagi semata2 nak buat Penang Char Kuey Teow kononnya
Hahahahha tapi macam x jadi jek
Takpe la janji aku mencuba kan..kan..kan..

Aku bukan le makan sangat kuey teow ni
Nipis...mana kenyang waakkakkaa
Ni pun aku main hambek je mee kering
Nampak putih dan nipis ok la tu
Janji ada rupa kan
Rebus kasi lembut

Ni amek resepi kat MyR

Bahan-bahan ( 2 org )

  • * UTK PASTE *
  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sb sos tiram
  • 3 sk kicap pekat
  • 3 sb kicap manis
  • 1 sk petis
  • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
  • 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
  • 1 sk gula
  • * UTK MEE *
  • 300 gm kuey teow
  • 1 sb cili boh
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
  2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
  3. UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
  4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
  5. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......


8 Gtau jek:

ct N honey said...

selamat berpuasa..

ajumohit said...

Rajinnya bgn awal msk... Bukak pose dap gak goreng nih ;)

Lelord said...

@ct N honey selamat berpuasa gak

Lelord said...

@ajumohit huhuhu subuh masuk 3.32am kena la bgn awal

azila said...

k.lela..zla sabtu lps br buat paste dia banyak2 tros..pasni senang nak buat..dlm 5 minit dah siap sbb yg lama nak buat tu sbb paste jer kan..hehe

Lelord said...

@azila tu la akak pun masih ada lg paste ni..tp tu arr takde petis tu kot yg rasa kurang sket

Izan Ishak said...

sedapnya char koay tiaw...

selamat berpuasa ye kak!

IntaNBerliaN said...

alahai.. buka2 blog mama najlaa ni terus terpandang makanan la pulak.. huhh ni yg terasa nak cr buat berbuka nanti ni... hahha

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in