Ujian Dan Cahaya Ramadhan

Setiap insan akan menerima ujian dari-Nya tidak kira kecil atau besar. Dan bagaimana kita menerima dan mengharungi ujian itu. Di sini dikongsikan untuk kalian ujian yg diterima Puan Salwa. Menitik airmata kala membacanya.


Disclaimer ; Tujuan saya menulis entry ini selain dari untuk rujukan sendiri, adalah bagi bacaan kawan-kawan yang selama ini mengikuti dan mendoakan kkami sepanjang kisah ini berlangsung. Mana-mana bahagian pada kisah ini yang tidak dapat dijelaskan secara logik, adalah diluar kemampuan saya untuk menerangkannya…kerana saya juga mengalami perasaan sama seperti anda..
Sebarang ulang siar semula samada dalam bentuk cetakan, republish blog entry atau siaran di media atau yang sebagainya adalah tidak dibenarkan sama sekali, kecuali setelah mendapat makluman persetujuan dari saya. Ini kerana saya mendapat tahu ada pihak yang ingin menemubual kami untuk dijadikan bahan cerita terbitan majalah/akhbar, jadi entry ini tidak boleh diterbitkan semula sebagai bahan cerita anda, untuk menjaga nama baik pihak yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam peristiwa ini.
Namun buat blogger, saya memohon jasa baik untuk mewar-warkan kepulangan suami saya, agar pihak yang mendapat khabar kehilangan, juga akan dapat update mengenai kepulangan suami saya.Terima kasih banyak-banyak kepada rakan blogger dan facebook sekalian, saya amat terhutang budi dengan anda..
Segala yang baik dan manis itu adalah kurniaan dari ALLAH, manakala yang kurang dan pahit itu adalah datang dari kekurangan diri saya sendiri.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Alhamdulillah, syukur kepada ALLAH yang telah memanjangkan usia saya dan suami untuk meraikan pesta ibadah di bulan Ramadhan ini. Tahun lepas saya menyambut Ramadhan dalam keadaan mengandung. Alhamdulillah ALLAH telah memberi kekuatan dan kemudahan sehingga saya berjaya berpuasa penuh dan dapat bertarawikh walau tak penuh.

Tahun ini kami menyambut Ramadhan dengan baby baru *alhamdulillah*. Saya bisikkan kepada baby saya : “Tahun lepas masa dlam perut, baby dah behave very good. Ibu dapat berpuasa, bertarawikh, khatam al-Quran, alhamdulillah. Therefore, i really hope that this year i can perform better. Please doakan ibu ya :) ”…dan baby saya nampak macam tersenyum, entahlah kenapa senyum tu, agaknya seronok terkena angin di telinga semasa saya berbisik ;)
Untuk menyambut Ramadhan ini, kami hanya bersiap dengan cara mengemas rumah dan membeli kurma sahaja. Minuman kesihatan seperti performance drink shaklee, dan evergreen centella HPA memang sentiasa ada dalam stock. Cadangnya kami nak kerapkan berbuka di masjid berhampiran saja, lepas berbuka boleh berjemaah untuk solat Maghrib dan seterusnya.
Hari Pertama Ramadhan.
Malam Ramadhan pertama, kami dikunjungi oleh sahabat baik saya, Huda. Suami saya pula ke masjid bersama anak sulung kami. Awal pagi itu saya bangun sangat lewat kerana saya kurang sihat,saya tak sempat masak nasi…jadi saya dan suami hanya sempat makan roti walnut dan minum performance drink untuk bersahur. Dalam hati saya rasa sangat malu dengan suami, dan saya berazam hari-hari seterusnya saya akan bangun awal untuk menyediakan sahur buat suami tercinta.
Pagi itu ialah hari pertama suami saya hadir ke tempat kerja baru. Kami sekeluarga memang amat bersyukur bila suami mendapat kerja baru ini kerana gajinya jauh lebih baik dari di tempat lama. Bukanlah saya tidak bersyukur dengan apa yang ada, tapi saya dan suami menyedari keperluan kewangan hidup yang makin meningkat dalam keadaan saya pula tidak berkerja.
Pagi itu hati saya amat riang, terasa penuh dengan charge positif dan semangat waja,mungkin kerana terlalu gembira suami mendapat kerja baru.Sebenarnya saya demam panas, sakit tekak, suara hilang…tapi terasa sihat dan bertenaga kerana saya taknak suami risau meninggalkan saya demam di rumah.Hari itu suami pergi ke tempat kerja menaiki bas, beliau ingin mencuba menaiki kenderaan awam sebagai langkah berjimat. Saya bercadang ingin memasak makanan kegemaran beliau untuk juadah berbuka puasa. Pada jam 5.00 petang, suami saya menelefon saya, memberitahu beliau akan pulang menaiki tren dan dari stesen tren beliau akan menaiki bas. Saya menawarkan diri untuk menjemputnya di stesen tren. Pada mulanya suami enggan kerana mengenangkan saya demam, tapi saya katakan yang saya boleh buat dan saya juga nyatakan yang saya nak bawa anak-anak ke pasar Ramadhan untuk membeli kuih dan air soya.Suami akhirnya bersetuju.
Sekitar jam 6.00 petang suami saya tiba di stesen LRT, dan kami terus ke pasar Ramadhan berdekatan. Semasa sedang membeli kuih, ibu saya call dan mengajak kami berbuka bersama di rumah ibu. Suami saya bersetuju. Saya pula wakgtu tu dah masak di rumah, jadi lauk-pauk semua kami bawa ke rumah ibu saya.
Seronoknya berbuka pada hari pertama Ramadhan itu. Suami saya kelihatan sangat gembira dengan kerja baru. Kata suami saya, esok beliau akan menaiki bas ke office, dan akan pulang menumpang motor kawannya. Saya pun gembira sangat melihat suami saya selesa dengan kerja baru beliau.
Selesai tarawikh, kami pun makan kuih-muih yang dibeli dari pasar Ramadhan. Semasa sedang makan, adik bongsu saya dan suami saya rancak bersembang. Suami saya begtu optimis untuk menjual kerepek yang makcik saya di Sabak Bernam buat. Kata suami beliau akan hantar kerepek-kerepek Cik Ram ke kedai-kedai berhampiran dan akan cari gerai di pasar Ramadhan untuk di tumpang jual kerepek. Saya senyum sahaja, dalam hati saya berdoa agar semua perancangan kami dipermudahkan oleh ALLAH dan diberi kejayaan oleh ALLAH.
Hari kedua Ramadhan.
Sekitar jam 12 malam kami pulang ke rumah. Saya mula demam lagi, suami ambil suhu badan saya, ianya 38.9 darjah celcius. Suami berikan saya 2 biji paracetamol, performance drink dan evergreen centella satu sudu, kemudian kami tidur. Sekitar jam 2.45 pagi saya terbangun kerana tekak sangat perit. Saya ke dapur untuk minum air, lalu suami pun terbangun mungkin sebab terdengar bunyi saya di dapur.
Suami minta saya berehat, kemudia beliau memicitkan kepala dan kaki saya. Suhu badan saya pun dah turun sedikit. Sambil mengurut tu, suami saya menyebut yang beliau ingin mengaji al-Quran. Jadi beliau mencari tafsir, sementara memicit bolehlah mengaji katanya. Setelah mencari-cari baru teringat yang tafsir ada dalam kereta, jadi suami ingin mengambil tafsir itu.
Saya lihat jam waktu itu menghampiri jam 3.00 pagi. Suami saya pun switch on kereta dari dalam rumah, dan keluar untuk ambil tafsir. Saya waktu itu berehat dalam bilik sambil menyusukan Umar. Selepas aagak lama, saya masih tak dengar suara suami saya. Jadi saya bangkit dan pergi ke ruang tamu, saya lihat suami saya tiada. Jadi saya jenguk ke luar tingkap, saya tak nampak suami saya. Hati saya dah mulai rasa gusar. Kereta elok di tempatnya, tapi suami tiada di luar. Saya pun keuar untuk melihat ke dalam kereta. Saya lihat tafsir al-Quran masih ada di tempatnya. Kereta masih tak berkunci, tapi suami saya tiada di dalam.

Saya panik…!
Saya masuk ke rumah, saya lihat atas meja ada wallet, kunci rumah, kunci kereta dan handphone milik suami…..
Tiba-tiba jantung saya berdegup laju sehingga terasa tekanan di pangkal tekak.
Tak tahu apa nak fikir, saya anggapkan suami pergi ke surau untuk qiyamullail. Walau jauh di sudut hati saya menyebut : “mustahil abang pergi surau tak bagitau apa2,apatah lagi tengah demam-demam begini”….tapi saya pegang juga hipotesis mengatakan suami ke surau, saya nak ke surau untuk lihat suami tapi saya tak berupaya…3 anak saya sedang tidur di dalam rumah.
Dalam hati saya beri alasan lagi : “takpe sahur nanti abang balik”…saya kuncikan grill dan buka pintu luas-luas…saya bimbang jika saya tertidur dan tak dengar suami beri salam.

2 august, Jam 5 pagi :: suami saya masih tidak muncul lagi..saya amat berharap saya mendengar suara suami memberi salam. Saya menunggu sehingga azan subuh berkumandang…masih…suami saya belum pulang…
Saya meluru ke bilik, saya peluk anak-anak saya..saya tak menangis waktu itu, saya cuma mahu dapatkan kekuatan dari mereka…anak sulung saya bangun, dia bertanya “mana ayah?”
saya jawab : “ayah pergi surau….” dalam hati ini, saya menangis-nangis, tapi di mata ini, tiada air mata keluar..
2 august jam 7 pagi :: saya masih tak menutup pintu. Saya buka tingkap seluas-luasnya, saya bawa anak-anak ke ruang tamu..saya menunggu suara suami memberi salam, namun masih tiada..
2 august jam 8 pagi :: saya nekad ingin mencari suami saya, saya terfikir,hari itu adalah hari kedua suami berkerja di tempat baru. Jam 10 pagi sepatutnya suami di offcie..jadi bila jam 8 pagi suami belum pulang. Saya sudah lupa yang saya sedang demam. Saya bawa anak-anak memasuki kereta, lalu saya mula meronda.
Mula-mula saya ke surau di taman perumahan saya, dalam hati saya amat berharap yang suami ada di sana, mungkin suami saya tertidur. Saya mahu kejutkan suami dan bawa suami pulang ke rumah…begitulah fikir saya waktu itu.
Tiba di perkarangan surau, saya dukung Umar, anak-anak yang besar saya tinggalkan dalam kereta…saya pusing sekitar surau..saya nak masuk tapi surau terkunci…
Ya ALLAH!! saya sangat panik…saya berlari ke pondok security, saya bertanya adakah surau buka pada waktu subuh tadi, security kata : tidak..
Surau di taman perumahan kami, saya pada awalnya berharap suami ada di sini..
Jadi di mana suami saya??
Waktu itu terasa lutut bagai longgar..tapi Umar berada dalam dakapan saya, maka saya kuatkan kaki, saya menuju ke kereta, saya peluk anak-anak saya erat-erat…dan saya teruskan memandu ke masjid alam damai…
Tiba di masjid, saya berjalan kaki sambil mendukung Umar, manakala anak-anak berdua ini mengikut saya. Kami pusing sekitar masjid, saya masuk ke tempat muslimin…saya pergi ke tempat wudhu’, namun suami saya tak kelihatan..
Saya periksa rak kasut, tiada selipar suami saya.
Saya pergi berjumpa beberapa jemaah muslimin, saya tunjukkan gambar suami, namun tiada siapa melihat beliau..

Saya terasa bagai sebeban batu memberati hati, perasaan itu sangat berat, saya umpama mahu terjatuh, namun anak-anak saya memegang tangan saya dengan erat. Saya lihat ke mata Umar, Umar senyum dengan ikhlas, Umar tidak tahu ayahnya hilang…saya peluk Umar, Saya peluk Arif, saya peluk Aisyah…umpama dapat kekuatan, saya pun teruskan langkah..
Dalam hati, saya cuba positif : Suami terus ke tempat kerja, suami akan pulang untuk berbuka..
Saya tahu itu tak logik, tapi apa lagi yang boleh saya pegang? Saya mahu call suami, tapi handphone nya di rumah…suami keluar sehelai sepinggang!
Saya pun pulang ke rumah bersama anak-anak..tiba di rumah, saya jadi marah pada diri sendiri..mana tahu sepemergian saya mencari suami, beliau pula telah pulang ke rumah, namun saya dan anak-anak tiada…lalu mungkin suami pun pergi semula…saya amat marah dengan diri saya waktu itu,saya amat kecewa kerana tak memikirkan sesuatu sebelum keluar tadi..saya kecewa dengan diri saya..
Tiba-tiba saya memperoleh idea, saya ambil cover drawing paper anak-anak saya, lalu saya tuliskan satu nota di atasnya..
Saya selitkan di hadapan pintu rumah saya, dan saya buka pintu rumah luas-luas, grill utama saya kuncikan.. lalu saya dan anak-anak tertidur di hadapan pintu utama…
Dalam tidur yang singkat itu, tiada mimpi langsung, yang ada hanya gelap..
Saya tersedar pada jam 12 tengahari..
Lalu saya sediakan makanan untuk anak-anak, saya masakkan bubur untuk Umar dan sup ikan merah untuk Arif dan Aisyah..
Dalam hati saya berpegang kepada hipotesis yang suami ke tempat kerja dan akan pulang untuk berbuka puasa. Saya beharap suami akan pulang ke rumah bersama rakan office nya dengan motosikal, seperti yang suami ceritakan ketika kami makan kuih selepas tarawikh semalam.
Lalu dalam jam 5 petang saya mula memasak makanan untuk berbuka. Saya sediakan sambal kicap resepi ibu kak E-car yang amat suami saya sukai untuk di makan bersama lauk berbuka.
2 Aug jam 6 petang :: Saya menunggu dengan penuh debar. Pintu dan tingkap masih saya buka seluas-luasnya..sehingga jam 6.30 petang, tiada kelibat suami, saya menunggu bunyi enjin motor, pun tiada juga..
Saya menunggu sehingga tiba-tiba azan Maghrib berkumandang…saya pun meneguk air kosong dan mengambil 3 biji kurma.. kurma yang manis itu berasa amat kelat di tekak.
Lalu saya simpankan segala lauk dan nasi..dan saya bersiap untuk solat.
Dalam solat Maghrib, saya berdoa agar ALLAH tunjukkan jalan, tunjukkan apa yang perlu saya buat..
Selesai solat, saya beroleh kekuatan, saya pack pakaian anak-anak dan pakaian saya, kemudian saya hubungi ibu saya.
Ya ALLAH, KAU tahu betapa beratnya suaraku hendak keluar tika saat mengkhabarkan berita suamiku kepada ibuku…
Saya tidak tahu bagaimana hendak mengkhabarkan…
Saya hanya berkata : “Mak, kakyong nak tumpangkan anak-anak tidur di rumah mak malam ini, kakyong ada kerja”
Mak saya bertanya : “Ithnin mana?” saya kelu…
Saya menjawab : “nanti kat rumah mak, kakyong cerita..”
Tiba di rumah mak saya, saya terus meluru menuju kepada mak…saya peluk mak saya..saya khabarkan semua yang berlaku..saya sangat keliru dan buntu.
Saya katakan kepada mak :
“Mak, ini bukan suami kakyong, suami kakyong sayang anak-anak, suami kakyong sayang Umar, suami kakyong tahu kakyong demam, mustahil dia lakukan semau ini, mustahil ia pergi begitu saja…kakyong tak tahu apa nak fikir…”
Mak saya pun bagaikan kelu…mak berkata yang masa tarawikh di surau nanti mak akan lihat kalau-kalau suami saya ada..
Saya tidak bertarawikh malam itu…jiwa saya kusut…sepatutnya, sepatutnya sebagai seorang hamba, bila kita ditimba musibah, kita sepatutnya makin dekat dengan Rabbul ‘alamin, maka solatlah dengan kerap lagi, dekatkan lagi diri kepada ALLAH, minta dan adulah kepadaNYA
Saya tahu semua itu, tapi saya tak amalkan, saya duduk…termenung, berfikir yang entah apa, saya renung telefon, saya peluk anak-anak, kemudian saya bawa kereta, saya pulang semula ke rumah….hancur lagi hati ini, suami saya masih belum balik, nota saya tidak berjawab….di mana suami saya?
Nota dari hati untuk encik suami yang dicintai, saya titipkan dengan sebatang pen, dengan harapan jika beliau pulang, dan tika itu saya tiada di rumah, maka beliau boleh menulis pesanan di nota ini….
Mak saya pulang dari tarawikh, saya amat berharap berita baik…namun mak menyatakan, tiada kelihatan suami saya di surau pada malam itu..dan rasa hati dihempap batu itu makin ketara..
2 August 11.30 malam : saya call polis, saya ingin buat laporan.Tapi mereka tak mahu terima kerana belum cukup 24 jam..Aduhai polis, perlukah tunggu sehingga 24 jam? Sejam pun sudah cukup berat bagi saya….
Hari ketiga Ramadhan
3 August 1.30 pagi : saya ke balai polis berhampiran taman perumahan saya bersama Umar. Saya membuat laporan, terpakasa saya mengawalkan sedikit waktu suami saya keluar rumah itu kerana tak sanggup saya menunggu sehingga jam 3 pagi.
Pegawai yang mengambil laporan terus menghubungi ibu pejabar polis daerah Cheras. Kes ini diserahkan kepada sarjan Radha untuk di ambil tindakan. Pegawai berkenaan kemudiannya meminta saya pergi ke balai polis cheras yang terletak di Taman Maluri. Waktu itu jam hampir 3.00 pagi, saya meminta agar ada pegawai polis yang boleh membawa saya ke balai polis Taman Maluri, namun kata polis berkenaan tiada siapa yang boleh meneman kerana tidak cukup anggota..huhu, maka saya pun pergilah ke Taman Maluri bersama Umar..suahlah jalan pun saya tak tahu…saya hanya berbekalkan map yang dilukis oleh polis tadi.
Sebelum ke Taman Maluri, saya singgah sebentar kke rumah untuk melihat, mana tahu suami sudah pulang…namun hampa…tiada sebarang tanda yang suami ada pulang ke rumah…
3 August, Jam 3 pagi ::Saya tiba di balai polis Cheras di Taman Maluri dan terus di bawa berjumpa sarjan Radha.. Selepas keterangan saya di ambil, saya dibenarkan pulang.
Saya tiba ke rumah mak dalam jam 5 pagi.
Saya bersahur..
terkenang saat puasa hari pertama, suami hanya bersahur dengan roti walnut…saya menangis…

Setelah bersahur, saya cuba untuk lelapkan mata, namun tak berjaya juga untuk tidur..sehingga kedengaran azan subuh berkumandang..
Dalam solat, saya tak putus meminta pada ALLAH..
Ya ALLAH, pulangkan suamiku ke pangkuanku dengan selamat
pulangkan ayah kepada anak-anakku kepangkuan anak-anak dengan selamat..

Dan butir doa saya hanyalah berkisar tentang keselamatan dan kepulangan suami..
Pagi itu saya call rumah ibu bapa mertua, bertanya jika ada suami sya di sana …ya ALLAH, sungguh pedih hati ini ingin bertanya sebegitu, kedengaran seperti kami bermasalah…sungguh…saya tidak tahu bagaimana untuk bertanya…
lalu hal ini pun diketahui semua..
saya maklumkan kpada sahabat baik suami, yang kemudiannya datang untuk membantu mencari suami saya.
Hari itu, saya mencari di HUKM, Hospital Serdang, Hospital Kajang, Hospital Kuala Lumpur, PPUM, Hospital Ampang…saya bertanya di unit admission jika mereka ada menerima pesakit tanpa kad pengenalan…dan jika ada, saya akan perincikan pula dengan kriteria yang menepati suami saya..tiada satu hospital pun yang ada pesakit seperti yang saya cari..
Hati saya amat pedih tiap kali saya mencari di hospital…saya perlu bersedia dengan sebarang kemungkinan…ya ALLAH baru saya faham betapa sakitnya ibu bapa/suami/isteri untuk menerima berita kehilangan….
Sesudah mencari di hospital dan tidak bertemu, saya cari pula di surau-srau dan masjid-masjid..
pun tidak ada
lalu saya kecilkan skop pncarian, saya telusuri longkang-longkang besar bermula dari tepi rumah saya sehingga ke jalan besar…ya ALLAH..itu amat sakit…saya tak mahu menemui apa-apa di sana, tapi saya perlu juga mencari..
namun keputusannya sama, suami saya tiada…
Longkang besar yang bermula dari tepi rumah kami, saya telusuri sehingga ke jalan besar..
Saya teruskan mencari sehingga jam 4 petang, kemudian saya singgah ke rumah saya untuk periksa nota di pintu, still tiada perubahan…lalu saya pulang ke rumah mak.
Dalam hati dan minda, saya tak putus memikirkan;
Apa yang suami saya makan?
Di mana suami tidur?
Di mana suami saya berada sekarang?

dan semua persoalan-persoalan ini bermain di fikiran setiap masa..
saya masih belum tidur sehingga tiba waktu berbuka puasa.
Malam 3 august, saya update status kehilangan suami di Facebook
Tidak saya sangka, begitu ramai yang memberi comment..
sungguh saya tidak jangka semua itu..

niat saya memaklumkan di Facebook adalah supaya customer sya tahu yang buat masa terdekat saya tidak dapat respond sebarang email/PM..
tapi rupanya ALLAH berikan kasihnya melalui rakan-rakan Facebook..
terima kasih ya ALLAH..
Saya terima panggilan pertama dari kak Watie GBOB, kemudian dari kak Kamariah, dan kak E-car (tak sempat angkat) dan mesej bertalu-talu memasuki telefon, maaf kerana saya tidak reply mesej-mesej kalian…saya membaca mesej-mesej anda, serta reply anda di Facebook, tetapi saya tiada daya nak membalas, mungkin kerana takut akan menngis tersedu sedan depan PC..
4 August
Pagi itu selepas bersahur, saya pulang ke rumah…saya buka pintu seluas-luasnya, saya kuni grill, dan saya buat kerja rumah seperti biasa.
Saya terima panggilan dari kak Yasmin, rasa mahu menangis tika berbicara dengannya, saya tiada kakak, namun saat itu saya berasa seperti ALLAH kurniakan saya seorang kakak….T_T

Sehingga petang, masih suami saya belum pulang..
Saya tidak sanggup melihat Facebook, di sana wajah suami saya ada di mana-mana, saya jadi pilu..
Saya cuba untuk tidur, sudah 2 hari saya tidak tidur…namun saya tak dapat lelap..
Mesej juga masuk dengan sangat banyak…maaf kerana saya tidak reply..saya amat letih..setelah bosan menunggu dan tidak tidur, saya keluar lagi, menncari lagi di masjid dan surau serta hospital,namun tidak bertemu..

Jam 3 petang, saya pulang semula ke rumah..
Saat itu, saya amat rindukan suami..
Saya ke bilik, mencari kemeja pejabat yang dipakai yang belum dibasuh…saya ambil dan peluk kemeja itu, saat tu saya menangis…dan tangisan saya menjadi-jadi, saya minta ALLAH tamatkan pencarian ini, saya minta ALLAH pulangkan ayah anak-anak saya dalam keadaan selamat…saya minta ALLAH kasihani kami, kami hamba tak berdaya, tiada daya kecuali apabila ALLAH memberikan daya kepada kami….

Umar pula sejak ayahnya tidak hilang, asyik menangis…nafasnya berbunyi, saya syak mungkin ada kahak…entah bila saya mahu membawa ke klinik…saya hanya fikirkan suami sehingga mengabaikan baby…ya ALLAH ampunkan aku…
5 August
Masuk hari ketiga.
Dengan bantuan kak Lyna, saya berjaya mendapat slot untuk TV3 menghebahkan hal ini melalui media..
Hari ini juga saya menerima kunjungan ziatah dari kak Kamariah dan suami, kak Rita Rahayu dan Dr. Faridah..

Saat itu saya rasa kasihnya ALLAH pada saya, DIA berikan saya kasih dari sudut yang tidak disangka.
Dalam kunjungan itu, Dr Faridah memeriksa Umar dan menasihatkan saya bawa Umar ke klinik. Kemudian Kak Kamariah dan suami serta kak Rita dan Dr Faridah dengan mulia hatnya telah membawa saya ke TV3

Di sana saya menjaani temubual untuk menghebahkan kehilangan suami…waktu itu, saya sudah bersedia untuk menerima sebarang kemungkinan..
namun jauh di sudut hati…saya amat berharap suami pulang dalam keadaan selamat…
di TV3 kami berenam sempat bersolat asar…dan dalam perjalanan menghantar saya ke rumah, kami berempat (saya, kak Kamariah, Kak Rita dan Dr Faridah) bersembang panjang mengenai susuibu dan mengenai penulisan…tak sangka saya dan Dr Faridah meminat karya Andrea Hirata…saat itu terasa bagai seketika saya lega dari berat di dada…
namun tib di rumah, bila berbuka puasa tanpa suami, hati kembali sayu..
selepas solat Maghrib, saya tertidur..
sudah 3 hari saya tak tidur sebelum itu
dalam tidur yang tak lena itu, saya tidak bermimpi, betapa saya berharap akan mimpikan suami, namun tidak kunjung juga mimpi yang dinanti..
saya terjaga sekitar jam 11 malam, bila saya lihat suami tiada, saya menangis..
saya menuju ke Facebook, mengharapkan ada yang terlihat/terjumpa suami…namun tiada…lalu saya menaipkan isi hati saya di atas papan dinding facebook ::

entering 4th day : maaf sebab saya tak update atau jawab call atau reply sms..mungkin waktu itu saya ada kerja..hari ini saya dibantu dan disokong secara emosional oleh 4 sahabat (hanya ALLAH dapat membalas)
suami saya belum ada berita
bila saya keletihan, sepinya tak terasa..saya tidur
bila saya bangun, saya berharap dia ada, tapi masih belum…
dan saya terus berharap, takpe pagi nanti mesti abang balik…
saya perlukan doa rakan2 dan kenalan untuk suami saya….
ya ALLAH, waktu itu saya menangis tersedu sedan, saya benar-benar rasa kehilangan….saya teringatkan semua saat saya bersama suami, saya tahu saya mungkin tak boleh hidup tanpa suami…saat itu saya tahu..saya perlukan suami…
ya ALLAH, aku perlukan suamiku..
ya ALLAH anak-anakku pelukan ayahnya
ya ALLAH aku perlukan suamiku
ya ALLAH aku perlukan suamiku
dan saya teruskan berdoa sebegitu..
tiba-tiba telefon saya berdering..
terpapar nama encik Deen atas layar telefon..
saya jawab panggilan itu..
saya menyangka encik Deen ingin bertanya mngenai TV3
“Assalamualaikum” sapa suara di sebelah sana telefon..
saya tergamam..
‘Assalamualaikum….sayang..” suara lain macam, tak macam suara encik Deen
saya diam lagi..
“Assalamualaikum…sayang, ”
saya jawab..” abang??”
di sana suara itu menjawab ” ye abang ni, abang nak balik ni”
lalu tangisan saya berderai..
ayah saya datang memarahi, kerana saya menangis kuat..
saya tidak berkata apa, hanya menyerahkan telefon kepada ayah
ayah saya ambil telefon itu dan bercakap dengan suami
selesai itu, ayah saya berkata : “itulah, kita pelu minta dengan ALLAH…ALLAH saja mampu mengubah dan menetapkan segalanya..”
saya memeluk ayah dalam tangisan yang tak henti…
tangan saya bergetar..
getarannya sehingga ke bahu..
saya terasa pandagan ALLAH mengenai saya
terasa ALLAH memandang saya
saat itu, saya terasa ‘pelukan’ ALLAH..
saya ambil wudhu’
saya sujud padaNYA
sajada wajhiya lillazi..khalqahu…wa sawwarahu..wa shaqqa sam’ahu wa basarahu bi haulihi wa quwwatihi..
saya ulangi bacaan pujian kepada ALLAH itu berulang kali…
selesai sujud, saya bingkas menyediakan air untuk menyambut suami
saya tahu suami pasti kehausan, pasti sangat lapar dan letih…
tidak lama kemudian terdengar deruan enjin kereta encik Deen, saya jadi gelabah, oh apakah reaksi yang patut saya tunjuk…
saya ke pagar, saya lihat kelibat itu, kelibat insan yang saya cari dan rindu sejak 3 hari lalu..
Ya ALLAH KAU telah kabulkan doa kami,
Ya ALLAH KAU telah berikan apa yang kami perlukan
tak putus-putus kesyukuran dalam hati dan di bibir saya..
saya lantas menuju ke suami saya..
subhanALLAH
suami saya bersih
wajahnya segar
tubuh dan pakaiannya berbau harum
rambutya rapi
saya salam dan cium tangan suami
kulitnya bersih, dan harum
saya dakap suami
harum lagi…
wajahnya segar..
subhanALLAH
aya pandang encik Deen
beliau mengangguk
saya tahu encik Den turut hairan..
mak saya memanggil kami masuk
saya berikan air, anak-anak berlari menuju kepada ayah mereka
“ayah baru balik work ke?” soal Arif
saya terharu
saya tahu…anak kecil ini lebih rindu kepada ayah mereka, namun tidak tahu cara menzahirkannya..
kemudian, suami saya tidur…saya juga setelah itu, terasa sungguh letih dan lapar…namun tidak dapat lelap
saya belek suami saya, kakinya juga bersih
seluarnya juga
saya kemudian update kisah suami ditemui itu di facebook..
Sahur hari itu, saya menyiapkan nasi dan lauk buat suami..
kemudian siangnya kami terus menghubungi TV3 dan pihak media lain untuk memaklumkan kepulangan suami
Dan saya terus menghubungi Sarjan Radha untuk memaklumkan berita ini.
Kami di minta ke balai polis untuk membuat laporan dan Sarjan Radha mengambil keterangan dari suami saya.
terasa bagai sinar kembali ke rumah yang suram.
Dari Encik Deen
Semenjak kehilangan suami saya, encik deen setiap hari bersolat tarawikh di Masjid Saidina Uthman, Bandar Tun Razak. selepas solat encik deen akan meneruksan pencarian. Namun sepanjang 3 hari, tidak pernah bertemu dengan suami.
Hari itu (5 August) setelah selesai solat tarawikh dan tadarus, dan berbincang dengan jemaah masjid mengenai kehilangan dan operasi melebarkan pencarian..
tiba-tiba encik deen terpandang di satu sudut kelibat seorang lelaki sedang mengaji
dihampiri lelaki itu, kelihatan seperti suami saya…dipanggil nama namun tidak menyahut,lalu ditepuk bahu kanan…lelaki itu menoleh…confirm itulah suami saya..
kedua-dua mereka terkejut :
suami bertanya mengapa encik deen di situ..
encik deen bertanya sejak bila suami saya di situ..
dalam kebingungan kedua-duanya, encik deen memebri telefon untuk suami saya menghubungi saya..
Dari suami
Suami keluar mengambil tafsir, kemudian terdetik hati ingin ke surau. Lalu suami menjerit memberitahu di tingkap kepada saya (saya tdak mendengar ini)
kemudian suami pergi ke surau, mengaji, kemudian bersahur, bersolat jemaah dan bertadarus dengan jemaah…kata suami, beliau berniat untuk pulang selepas tadarus itu..
Yang berlaku
Suami dijumpai di masjid, bukan surau
suami hilang 3 hari, nak masuk 4 hari….bukan sekejap cuma
Yang lebih mengetahui hanyalah ALLAH SWT
Saya amat mengharapkan agar pembaca sekalian dapat mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan keluarga kami menjalani kehidupan selepas ujian ini..
Di saat saya mendapat tahu suami sudah ditemui, saya amat berasa kasihnya ALLAH terhadap saya
Di saat itu, saya mahu memeluk dan mendakap semua yang telah mendoakan dan membantu saya::
saya ingin memeluk kak Watie
saya ingin memeluk kak Kamariah
saya ingin memeluk kak Fid
saya ingin memeluk kak Lyna
saya ingin memeluk kak Yasmin
saya ingin memeluk kak Rita
saya ingin memeluk kak Faridah
saya ingin memeluk semua yang mendoakan dan memberi kata semangat di facebook dan sms
akhirnya saya sedar, sebenarnya saya ingin ‘memeluk’ ALLAH
saya ambil wudhu’
saya ambil al-Quran
saya dakap erat-erat
lalu saya membuka surah al-Baqarah
saya baca 10 ayat terakhir
ya ALLAH, terima kasih
aku ini, bukan hambaMU yang soleh
aku ini kadang leka dengan dunia
hatiku kerap lupa kepadaMU
namun
KAU tetap menyayangi aku
KAU tetap kasihkan aku
KAU dengar setiap doaku
KAU pelihara aku sentiasa
KAU kurniakan aku hidup yang baik
KAU kurniakan aku nikmat yang banyak
KAU selamatkan aku sentiasa
Ya ALLAH…ampunkanlah aku hambaMU yang rapuh ini….
detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan
seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup
meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu
maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta
detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Ikhlas dari hati saya ingin memohon jutaan ampun dan maaf atas gangguan dan kesulitan yang tidak sengaja saya telah timbulkan sepanjang berlaku insiden ini..
Saya mengucapkan jutaan terima kasih atas keprihatiann semua pihak yang saya tidak dapat menyebutkan kesemuanama di sini…terlalu ramai, dan yang pasti semua kasih itu datang dari ALLAH..
apa yang mampu saya lakukan ialah berdoa agar ALLAH kembalikan kebaikan yang berganda-ganda buat anda semua, segala doa anda akan menjadi bekalan untuk menuju syurga ALLAH inshaALLAH..
terima kasih…

6 Gtau jek:

dieya said...

dari mula sampai habis baca, sgt speechless.. betapa tabahnya hati puan salwa menghadapi dugaan. masa bulan puasa pulak tu. she is such a strong woman.. tak putus asa.. may Allah protect jer and her family. amin.

p.s. thanks k lelord for sharing!

Lelord said...

@dieya sama2 dhieya

tu la akak cuba meletakkan diri akak pd situasi puan salwa, tak tahu la sama ada akak sekuat beliau atau tidak

Kalamhati said...

Maha Suci Allah..

Terburai airmata akak baca..Semuanya terletak di tangan Allah..Ujian dan Hidayah serta rahmatnya datang dalam satu masa..dan mereka insan2 terpilih

Mamamya said...

allahuakbar....itu je yg mampu aku ucap lps baca kisah ni....rasa x sanggup nak meltakkan diri sendiri dalam situasi spt ini....ya!allah semoga kita sentiasa berada di bawah lindunganNya..amin.


p.s:sedihhh.......

larradanish said...

maha suci allah..yang maha mengetahui lagi maha berkuasa..speechless..bila baca dan letakkan kita ditempatnya..rasa pedih lord..lord..minggu ni aku asik baca kisah2 mcm ni je..sambil membaca mari kita muhasabah diri..

Diela Zaimi said...

Ya Allah sebaknya hati membaca entri ni...airmata keluar tanpa henti...syukur Alhamdulillah atas nikmat yg Allah beri...Subhanallah... (mohon share cerita ini) terima kasih...

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in