Butter Prawn MamaNajlaa

Haluuuuuuuuuuuu
Dalam tak sihat ni terhasil la Butter Prawn
Ni menu malam td
Dulu penah buat tp tak jadi muahhahaha hancurrrrrr
Nak tengok kat SINI dan SINI
Dan akhirnya jadi la seperti gambo di bawah

Seperti biasa aku skodeng umah KakNor



Resepi Butter Prawn
Sumber: KakNor Secubit Garam
Bahan2:

12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam 
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan. 

# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.

# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kenasentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan

# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun

# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia

5 Gtau jek:

MaryaYusof said...

Wah..wah... cantiknye butter prawn tu..bebetul menjadi...sy byk kali try xjd jugak...maybe kena try yg ni ;) terima kasih...singgah & terus follow~

kasih suci said...

wow..menariknya rupa udang butter ni...

Nur Hawa Mohd Zin said...

selalu tgk menu ni tapi xpernah tahu apa nama..hehe..butter prawn rupanya

K.Nor said...

tahniah! akhirnya.. berkat usaha tanpa mengenal putus asa.. lela berjaya gak kan.. :)

Diela Zaimi said...

rajin betul mama najlaa ni cuba mcm2 resepi...jeles tau...hehehe...camnelah nak motivasikan diri jadi rajin mcm mama najlaa ni...untung org yg pandai masak kan...heheh

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in