Gara-gara ternampak gambo yg amat menyelerakan kat blog SecubitGaram
Menyebabkan aku pun berkobar nak carik ikan kerisi
Selalunya kerisi ni wat masak taucu xpun goreng biasa garam kunyit tu jek
Kali ni kita wat kerisi goreng berempah
Wat skali sambal belacan...nyummmm
Kobis masak lemak putih tak ketinggalan
KERISI GORENG BEREMPAH
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
sumber: KakNor Secubit Garam
Bahan-bahan :
4 ekor ikan kerisi sederhana (dibersihkan)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 sudu makan serbuk kari ikan
1 sudu makan serbuk kunyit
1/2 sudu makan cili serbuk
garam secukup rasa
1 tangkai daun kari
Cara-cara :
Gaulkan bahan-bahan di atas hingga sebati dan perap selama 30 minit. Kemudian gorenglah hingga keemasan atau hingga masak. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama nasi putih.
11 Gtau jek:
sedapnya jom try
part sambal tuh wow. color dier.. nalla :)
wadoiii aku tau seddapp tu ling...dari teksture and color (ceh!!) sambal ko jek aku dah tau sedappp ling...mata aku mmg takleh tengok sambal macam tu rasa telan gitu pon sodap
@Anum sedappp sila try hehehe
@eB ezrin nyummmm sambal beshhh
@shiela latif bersungguh aku menumbuk sambal belacan ni...kalau ikut aku senang je masuk blender...tp lakiku suka sambal belacan cenggini..yg halus2 x best
goreng berempah pekena plak ngan cili dia..sedapnya..:)
Emmmm , cedapnyaaaa... Dah lama tak makan ikan tiba2 nak lah plak bila tengok gamba ni. Sobssss *rasa nak balik ruma je.
Wahhh sodap tuh!
Balik melaka nnt buat yek.. Nnt dieya dtg makan hehehe
nak cubala nanti...
goreng garing,mkn ngn sambal belacan ulam timun ngn nasi pns pun dh ckup...dpt lak air sirap ice...wallah
simple je tp nikmat... heheheh
Post a Comment