Upside Down Pizza Yang Tak Jadi


Hehehhehehe seperti biasa kena berani mencuba kan
Upside Down Pizza...recommended by Mamamya
Tapi apakan daya x jadi pulak
Hohohohoholick
Nampak tu...kaler x cantik tau pasal tadi minyak kuo kat atas topping tu
Rasa bleh tahan sedap
Tapi rupa tu kureng sket

TAPI....
Aku akan cuba lagi tatau biler la
Sifu-sifu dah gtau dah mana silapnya pizza aku ni
Cerr tengok kat bawah ni
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Hah pasni sesapa nak cuba resepi ni kot la nak guna daging ingat yek
Kurangkan minyak
Pastu boh inti tu ketepi kuali biar minyak turun


UPSIDE DOWN PIZZA
Resepi asal : Tun Telani.
Sumber : Kak Yus , Kak Nor Secubit Garam, Mamamya
Dough

2 bj telur
1 cawan susu 
1 cawan tepung
1 sb minyak
1/2 sk garam

- gaul sebati semua bahan....hehehe aku handwhisk jek
- sedia utk diguna

Filling

1 keping dada ayam- kerat2...guna daging cincang je

4 sosej/hotdog- kerat2
1/2 tin cendawan butang- hiris
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih- hiris halus
1 sb cili boh
2 sb tomato puree
1 sb oregano
1 sk paprika
garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan cili boh dan tumis lagi
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan paprika, perasakan garam

Keju secukupnya

Cara2:

  • Panaskan oven 180 degree
  • Letakkan filling dlm loyang
  • tabur cheese atas filling.
  • cuahkan adunan 'dough' kat atas.
  • Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
  • Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.

24 Gtau jek:

mamalieyna said...

takpe yg pntg rajin mencuba..pasti menjadi akhirnya..eina ni mmg malas tul bab2 ni..hu~

Sari Yusa Ibrahim said...

Nanti cuba lagi ya, Lord. Kurang minyak masa menumis, bila air daging dah kering baru masukkan bahan2 lain.. mesti jadik punya!

Nur said...

Takpe kak.. Biasanya tu andai kita pertama kali mencuba. Tentu ada yg silap. Nampak sedap..

p/s: Don't give up!

Salina@IbuAqil said...

Nampak menyelerakan mama.. ;)

Mamamya said...

x per lah sohabat...nxt time blh try lagik yer....insya'allah nnti pasti menjadi...blh share ngan jiran2 kat sana... :)

K.Nor said...

hehhe.. copy abis ayat kat fb ya.. :)

buat lagi lela, lela boleh punya! hehe

wan nurul hezrina said...

takper nnt yang kedua mesti jadinyer=)tapi gambar kat atas nuh ok jerk=)

Anum said...

mula2 memang cm tue

norhidana said...

wah mcm best je.. harus mencube nih...
takpe kak, akak tu rajin mencuba mule2 tak jd kang pastu msti jd nyer

kakyong said...

keju tu nak guna keju apa???

nampak cam sedap.. nak coba lah nanti.. hrp2 ade bahan2 nya..

zoe said...

best gak nih. nak try la laen kali. ehehehe.

Lelord said...

@mamalieyna bab nk tgu datang rajin tu yg tatau bila ni huhuhu

Lelord said...

@Sari Yusa Ibrahim maceh kak..ko la antara idola aku

Lelord said...

@Nur insyaallah akan cuba lgi

Lelord said...

@Salina@IbuAqil rasa mmg sedap rupa paras tu yg agak membantutkan selera mama

Lelord said...

@Mamamya hehehee insyaallah...rini tekak cam ngada2 nak mkn apam balik tunggu petang sket la baru buat

Lelord said...

@K.Nor tq kak, insyaallah...akakpun idola sy

Lelord said...

@wan nurul hezrina mmg ok cuma ada minyak kat keliling cup tu sket dh comot pizza tu huhuhu

Lelord said...

@Anum hehhehe ramai bg kata2 semangat ni

Lelord said...

@norhidana pe lg dana cuti buat arr sedap

Lelord said...

@kakyong lela guna shredded mozaella, guna cheese keping pun boleh

Lelord said...

@zoe mari kita cuba..

Shiela Latif said...

hidup laling!! cuba lagi ling sampai berjaya

puanbee said...

wah best geng akk nih ..

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in