Kerabu Si Jantung Hati

Semalam beli sebijik jantung pisang
Hari ni google je la kan cari resepi
Selepas puas skodeng jatuh chenta dengan resepi CMG
Lagipun semua bahan mmg ada kan
Ayuhhhhhhh ke dapo

Kerabu Jantung Pisang
Bahan-bahan:
1 biji jantung pisang nipah - huhuhu tatau le jantung brand 
ape kat doha ni
1 biji bawang besar, hiris halus - aku guna 4 biji bawang merah
2 kuntum bunga kantan, hiris halus
2 ekor ikan kembong, goreng embal2, ambil isinya,...

hehee aku rebus je sekor ikan kembung
4- 5 biji limau kasturi, ambil jusnya
2 camca besar kerisik
2 helai daun limau purut, dihiris halus
3 biji cili merah*
1 inci belacan, dibakar*
1 camca teh garam*
1 1/2 camca teh gula*
2 batang serai, hiris halus*(*ditumbuk lumat2)

Cara membuatnya :-)
  1. Jantung pisang dikupas sehingga jumpa bahagian yang bewarna cerah dan lembut, belah 4 dan celur hingga lembut dalam air bercampur sedikit garam dan 1 keping asam gelugor. Bila lembut, toskan dan biar sejuk. Perah2 sikit biar betul2 kering dan hiris kecil2. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, campur hirisan bunga kantan, bawang, kerisik, daun limau purut dan isi ikan. Masukkan bahan2 tumbuk lumat dan gaul rata. Masukkan hirisan jantung pisang dan juga jus limau kasturi, gaul dan sesuaikan rasa. Hidangkan segera....


5 Gtau jek:

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kerabu jantung! bestnyaaaaa.......
kerabu kaki ayam pun best!

norhidana said...

alahai sedapnyer kak... kalu dana bt paling simple gile

Mamamya said...

sedap2...aku copy resepi.

kakyong said...

baru selesai review simple2 blog mama Najla.. maaf ya terlebih kurang

http://www.kakyong.com/2011/11/review-blog-lelord-mama-najla.html

NauRah aLwaNi said...

Waaa.. macam sedap je. ^^

Jom baca sini pulak - Adakah kita semakin galak menghina?

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in