Yuhuuuuuuu kembali Dari Dapur Lelord
Orang buat pavlova aku pun ngada nak buat gak
Orang lain dah terer aku baru hegeh-hegeh
Orang lain dah terer aku baru hegeh-hegeh
Kalau tak coba tak tau kan cemana rasanya
Google je cari resepi
Carian menuju ke Dapur Tanpa Sempadan
Aku menjelajah gak ke blog IrmaDiLondon
Sambil-sambil tu belek gak gambo2 kat google
Akhirnya terhasil la pavlova lep-lep, ada gak aku buat bentuk bolat
Muahahhaha senget benget rupa parasnya
Rasa sedap untuk tekak aku orang lain tatau le kan
Hehehhehe juri jemputan dapat le sorang sekeping
Juri tetap x rasa pun lagi ekekkee
Masuk dalam mulut cam kejap je lesap hahahha
Macam makan biskut bangkit ada gak
Tapi kuih bangkit cam padat sangat
Aku tatau le camne rasa sebenar pavlova ni
Sapa penah mkn cerr gtau camne rasanya
Hahhahah ne tau aku yg salah buat
Tak manis sangat pasal aku kurangkan sket gula
Boh fresh fruits...kiwi, anggur, oren malas nak kupas, stoberi xde dlm esbok
blueberri balance wat cistat ritu
Tapikannnnnnnn whipping cream aku x jadi
Pukul ala kadar je...lengkali beli whipping cream dh siap senang spray aje
BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (mat pakai yang sedia guna dalam tin)
Strawberry, Raspberry, Blueberry dan Mangga segar secukupnya
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (mat pakai yang sedia guna dalam tin)
Strawberry, Raspberry, Blueberry dan Mangga segar secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova (ini pavlova jenis comel2).Ketepikan.
- Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul(mat gaul guna spatula). Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel bentuk bintang no.9 atau jenis bulat pun boleh...(sila rujuk ke blog Rima di sini.). Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi, kemudian paipkan sekelilingnya seperti dalam gambar. Lakukan sekali lagi seperti. Buat sama untuk baki adunan.
- Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..
27 Gtau jek:
wahh nak sikit lela~~
Alahai lelord!!! Terbaekkkk!!! Rajinla lelord ni
@Lydia Miza(Aidyl Azim) meh dtg umah ada 2-3 keping lg
@ajumohit nak rasa tu yg merajin kan diri ekekeke
sedapnya
buah buahan bahal ni....
tgk pun nmpak cantik tu... msti sedap hingga menjilat jari... nyeh2....
salam cantik apa....makan pun sedap kan
Mama, terbaik dr dapur Lela ler.. Hik3!!
hahahaha.. mmg susah nak explain rasa meringue tu.. mcm gula2 kapas pun ade kan??
aduhhhhhhhhhhhhhhhh nmpk sedap.nk buat jugak!
x sabo aku nak cuba...klu whipping cream tebal sikit mesti lg sodap!
@Anum jom buat pavlova hehe
@gedek! kalau ada kebun senang kan uncle...petik je
@norhidana alhamdulillah sedap dana
@lina hehehhe cantik ke...macehh yek...sedap hahha
@Salina@IbuAqil muahahhhhaa
@Marsha~ aah btul la nokk mcm gula kapas pun iyer jugak
@Cikpuan rara hehehe sila buat...sedap
@Mamamya tu la pasal fail aku bab whipping cream ni
den tk cuba try test lg lord..mcm tingin nk cuba bat..tp lom smpai seru agi hehhee..macaroon je da gatai2 buat..
@mimieydanish hahahha sampai seru nanti buat arr, aku wat macaron skali tak jadi terus malas nak cuba dah
wah nampak sgt sedap!
ari tu tgk kat blog nani.. dia buat besor ala sebiji kek tu.. tp kalo org dah terer buat tuh, nampak mengancam jer..
buah2an sed=gar tu yg buat nampak jadi lebih sedap..
nak jemput lelord join contest & ga
http://ibualiya.blogspot.com/2011/12/contest-giveaway-ibu-sihat-anak-riang.html
rata2 blogger try buat pavlova...apa rasanya ye? cam kekkah?
nmpk menarik..
wah nak try buat jugak lah .. mcm best je ..
Post a Comment