Pavlova oh Pavlela

Yuhuuuuuuu kembali Dari Dapur Lelord
Orang buat pavlova aku pun ngada nak buat gak
Orang lain dah terer aku baru hegeh-hegeh
Kalau tak coba tak tau kan cemana rasanya
Google je cari resepi
Carian menuju ke Dapur Tanpa Sempadan
Aku menjelajah gak ke blog IrmaDiLondon
Sambil-sambil tu belek gak gambo2 kat google
Akhirnya terhasil la pavlova lep-lep, ada gak aku buat bentuk bolat
Muahahhaha senget benget rupa parasnya
Rasa sedap untuk tekak aku orang lain tatau le kan
Hehehhehe juri jemputan dapat le sorang sekeping
Juri tetap x rasa pun lagi ekekkee
Masuk dalam mulut cam kejap je lesap hahahha
Macam makan biskut bangkit ada gak
Tapi kuih bangkit cam padat sangat
Aku tatau le camne rasa sebenar pavlova ni
Sapa penah mkn cerr gtau camne rasanya
Hahhahah ne tau aku yg salah buat
Tak manis sangat pasal aku kurangkan sket gula
Boh fresh fruits...kiwi, anggur, oren malas nak kupas, stoberi xde dlm esbok
blueberri balance wat cistat ritu
Tapikannnnnnnn whipping cream aku x jadi
Pukul ala kadar je...lengkali beli whipping cream dh siap senang spray aje

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (mat pakai yang sedia guna dalam tin)
Strawberry, Raspberry, Blueberry dan Mangga segar secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova (ini pavlova jenis comel2).Ketepikan.
  2. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul(mat gaul guna spatula). Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel bentuk bintang no.9 atau jenis bulat pun boleh...(sila rujuk ke blog Rima di sini.). Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi, kemudian paipkan sekelilingnya seperti dalam gambar. Lakukan sekali lagi seperti. Buat sama untuk baki adunan.
  3. Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..



27 Gtau jek:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh nak sikit lela~~

ajumohit said...

Alahai lelord!!! Terbaekkkk!!! Rajinla lelord ni

Lelord said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim) meh dtg umah ada 2-3 keping lg

Lelord said...

@ajumohit nak rasa tu yg merajin kan diri ekekeke

Anum said...

sedapnya

gedek! said...

buah buahan bahal ni....

norhidana said...

tgk pun nmpak cantik tu... msti sedap hingga menjilat jari... nyeh2....

lina said...

salam cantik apa....makan pun sedap kan

Salina@IbuAqil said...

Mama, terbaik dr dapur Lela ler.. Hik3!!

Marsha~ said...

hahahaha.. mmg susah nak explain rasa meringue tu.. mcm gula2 kapas pun ade kan??

Cikpuan rara said...

aduhhhhhhhhhhhhhhhh nmpk sedap.nk buat jugak!

Mamamya said...

x sabo aku nak cuba...klu whipping cream tebal sikit mesti lg sodap!

Lelord said...

@Anum jom buat pavlova hehe

Lelord said...

@gedek! kalau ada kebun senang kan uncle...petik je

Lelord said...

@norhidana alhamdulillah sedap dana

Lelord said...

@lina hehehhe cantik ke...macehh yek...sedap hahha

Lelord said...

@Salina@IbuAqil muahahhhhaa

Lelord said...

@Marsha~ aah btul la nokk mcm gula kapas pun iyer jugak

Lelord said...

@Cikpuan rara hehehe sila buat...sedap

Lelord said...

@Mamamya tu la pasal fail aku bab whipping cream ni

mimieydanish said...

den tk cuba try test lg lord..mcm tingin nk cuba bat..tp lom smpai seru agi hehhee..macaroon je da gatai2 buat..

Lelord said...

@mimieydanish hahahha sampai seru nanti buat arr, aku wat macaron skali tak jadi terus malas nak cuba dah

Puan Kutu said...

wah nampak sgt sedap!

kakyong said...

ari tu tgk kat blog nani.. dia buat besor ala sebiji kek tu.. tp kalo org dah terer buat tuh, nampak mengancam jer..

buah2an sed=gar tu yg buat nampak jadi lebih sedap..

nak jemput lelord join contest & ga

http://ibualiya.blogspot.com/2011/12/contest-giveaway-ibu-sihat-anak-riang.html

kasih suci said...

rata2 blogger try buat pavlova...apa rasanya ye? cam kekkah?

Adyshariz said...

nmpk menarik..

puanbee said...

wah nak try buat jugak lah .. mcm best je ..

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in