Jenahak Tiga Rasa Punya Pasal

Huhuhu nak makan sedap tp x suka siang ikan
Bukan x suka tapi aku ni mmg jenis meloya part siang-menyiang ni
3 hari lepas siang ikan pari...dua tiga kali gak le berehat ekekeke
Kalau beli ikan kat Lulu mmg soh dorang bersihkan
Tapi ni pasal beli kat fish market...
Bukan x boleh soh dorang bersihkan
Dah pas beli ikan terus g amik ayam lak
Terlupa sudaaaaaa
Amik ko mabuk jap
Bunyik cam mengada kan..kan...kan..
Itu le kekdahnya
Bukan takat ikan je, ayam sekor nk belah2 tu pun leh mabuk
Nampak jek cam gagah aku ni huhuhu

Dan kerja keras berjaya menghasilkan Jenahak Tiga Rasa
Main campak-campak je
Lumur garam & tepung jagung kat ikan pastu goreng garing
Cincang bawang putih, bawang merah, hiris halia, hiris cili api dan tumis
Masuk sos tiram, sos tomato, sos cili
Boh air sket...masuk garam sket
Potong dadu nenas dan tomato
Lada benggala?? takyah xde pun dlm esbok
Sedap!! darling yg cakap
Diakan juri tetap
Disebabkan jenahak ni aku boh nenas
Ada la belen kan...sebijik tu beli QR7 bukan byk mana pun letak kat ikan
Ritu jumpa pelam muda beli 4 bijik
Dah 2x wat sambal belacan
Dah tumbuk pelam dlm sambal belacan racik-racik sket
Nyummm pedas masam2 sedap
Ada balance lg 2 bijik
Untuk memeriahkan lg suasana potong pelam campur nenas
Ada sambal kicap ada rojak mak bee
Pehhhhh mabeles


15 Gtau jek:

mamalieyna said...

wooo nmpk best tu jenahak 3 rasa, pernah makan, tp tak pernah masak sndiri ikan ni..hee~

wowo..lg menarik tgk pelam n nenas tu...terliur =P

Nana said...

kecor air liur pagi2 nengok mangga hehee

Nana said...

kecor air liur pagi2 nengok mangga hehee

norhidana said...

heheheh sian ko kak... mabuk nyiang ayam ngn ikan yek... tp dpt gk siapkan ikan 3rasa tuh

nmpak pun dh terasa sedp...pg2 tgk dh rasa lapar balik ish2...

Makbed said...

aku takleh siang ikan pari. takleh takleh takleh. tatau sebab pe. makan buleh la.

Qaseh Gifts said...

Sedapnya.... kena la pegi beli ikan ni jap....

Jom baca ni ~ Tips Penyediaan ke Musim Persekolahan!

Sidratul Muntaha said...

samalha..
mkn and masak suke
tpi bab preparation...
letih la nak leceh nak siang2 ayam or ikan nih..
tpi nak tak nak kenalah buat..
huhuh..
3 rasa..
ape2 ikan pun sedap kecuali ikan pari!!

ajumohit said...

Alahai sedapnya ikan jenahak 3 rasa, mangga cicah pon best lelord hihi

Fabulous Me said...

PENGSAN

puanbee said...

terliur den kak ..huhu ..

Salina@IbuAqil said...

sedapnyerrrrrrrr!!!!

Anum said...

lazatnya
terliur anum

IntaNBerliaN said...

adehhh ikan tu betoi2 mggoda..

Lin said...

Biasa I masak ngan Siakap..belum pernah lagi try ngan Jenahak...nak try la lepas ni...

Puan Kutu said...

sy ayam mmg tk pernah beli yang sekor.msti dah siap potong punya.klu ikan yg besar2 tu mmg wajib potong dulu,klu tak rela tak beli,mmg tak reti menggayakannya..hoho

emm yummy!

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in