Permulaan yang baik
Ekekekkekee 1 Hari 1 Resepi
Dah lama tengok kat blog Mamamya pasal Botok-botok
Korang pernah dengar kan pasal Botok-botok Ikan
Cam aku penah la dengar cuma x pernah makan jek
Makanya sebelum balik Doha g pasar jap nak cari daun2
Huhuhuhu dah la bijak x tengok resepi
So main taram aje daun
Aku g beli daun kaduk ngan daun salam
Rini check-in dapo buat pertama kalinya
Pehhh sejak balik Mesia mmg gantung periuk uols
Ekekekkee ni la botok-botok Tenggiri aku
Sedap...btul x tipu
Kalau tak xde la darling sampai menjilat daun pisang
Seb baik daun pisang xleh makan
Walaupun daun2 aku cam lari tajuk
Tapi boleh la janji ada daun
Wakakaka lom lagi nak membungkus...mencabar betul
Nak tengok cara-caranya meh SINI
Botok-Botok
sumber: putihputihflavour
Bahan A
Lada kering
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Rempah kari
Kerisik
Asam jawa
Bahan-bahan tersebut dikisar halus, dan masak tanpa menggunakan minyak
Bahan B
Ketumbar
Jintan manis
Jintan putih
Garam, gula secukup rasa
Masukkan bahan B ke dalam A dan masaklah sehingga terbit minyak
Ulam-ulaman
Pucuk ubi
Daun mengkudu
Daun kunyit
Daun betik
Daun pisang untuk membungkus
Bila bahan-bahan rempah itu sudah masak asingkan ke dalam mangkuk. Ulam-ulaman disusun, letakkan ikan di atasnya dan bubuh bahan rempah tersebut. Bungkus dengan daun pisang dan kukus sehingga masak.
6 Gtau jek:
salute la dkt akak!
saya ni mmg tak pernah terpikir nak buat sendiri..bleh tryla pasni.kt penang pun takde jual botok2 ni kak..huhu.
uih! tgk pun dah terliur. sedapnyaaa. bila kita boleh rasa ni kakLela?
@farhana_aziz huhuhu teringin tu yg merajinkan diri mencoba
@ch@ meh datang umah huhuhu
ada daun bebuas lagi seddap kan...
alahai..
mmg nampak nyami..
kalau dekat.. lama ayu ketuk pintu..
Post a Comment