Makanan lagi
Ya ampuunnnnnn
Rasanya entri seterusnya pun berkisar makanan jugak
Jangan maraaaa eeee
Last week nampak Ayu CitarasaRinduan upload kuih lompang kat FB
Nampak tu bersusun je kuih lompang Ayu
Hehehhehe aku pun ada semalam petang la buat
Puas skodeng resepi..kat HazelMyR, blog Kak Yatie, Blog CMG
Ada jugak resepi yang menggunakan air kapur
Tapi ketiga-tiga link kat atas nun mmg x guna yek
Aku guna resepi Kak Yatie
Ni 1st time aku makan kuih lompang
Tak penah seumur hidup makan
Kalau g pasar malam mmg la penah nampak tp xde rasa nak membeli pun
Setakat kuih kaswi tu aku tau la rasa camne
Tadi pas dh golekkan dgn kelapa parut aku pun rasa
Hmmm camni ke rasanya
Tunggu juri tetap bangun tido nak g kije aku sajikan kuih lompang utk minum petang
Katanya mmg cenggini la rasa kuih ni
Hahhahaa x penah makan ke darling tanya
Ekekekee
Bahan-bahan
- 2 1/2 cawan Tepung Beras
- 1/2 cawan Tepung Sagu/tpng ubi
- 1 cawan Gula
- 1 sk esen rose
- 4 cawan Air (2 cawan campur dgn Tepung dan 2 cawan masak dgn gula)
- Daun Pandan
Cara-cara
- Satukan tepung beras & tepung sagu dalam mangkuk.
- Lalu, gaulkan bersama 2 cawan air dan ketepikan dahulu.
- Masak gula bersama 2 cawan air dan daun pandan hingga mendidih.(sejukkan sebentar/suam)
- Tuangkan air gula kedalam adunan tepung dan gaul rata. Tapiskan.
- Masukkan sedikit esen rose. Gaul rata. Asingkan kepada 2-3 mangkuk. Lalu warnakan dengan warna kegemaran anda.
- Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan di dalam kukusan dan biarkan panas selama 5min.
- Lalu tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20min.
- Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan.
21 Gtau jek:
cantiknyaaaaaa lompang ko, Lord!
cntiknye...sedp ni
comelnya.......kuih lompang dia...
nampak sedap je
Ohh nama kuih ni kuih lompang, baru tauu hhehe
CANTIK..rasa sayang nak makan..hehehe
@Sari Yusa Ibrahim heheee tengkiu2
@Saya Disini tapi tak kena dgn tekak la huhu lebih suka kaswi
@cik Jue Aka Ibu Farisyah muahahaha berkaler
@Anum nampak je cam sedap hahhaha, tp lebih suka kuih kaswi
@ADEEYA hahahha tu sebab berlobang tgh la namanya lompang
@Chekgu Azrine kalau tgk CMG punya lagi sayang nk makan tau
serius cantik giler kuih ko...buat aku rasa nak makan plak kuih ni..dah lama aku x makan...klu mak aku buat dia letak air kelapa...
tgk ko buat ni cantik jer...aku ikut je lah resepi nih... :)
canteknyer warna dier... nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk :)
@Mamamya muahahah mana la aku nk cari air kelapa kan takkan air kelapa dlm tin kot.
CMG pya resepi guna air kelapa
@eB hahaha eB ni menu semalam maknanya dah habis la kan
sedapnyer kak... dana nih, kalu nk cube bt kuih yg manis ngn kukus2 ni mmg fail
sedapnyer kak... dana nih, kalu nk cube bt kuih yg manis ngn kukus2 ni mmg fail
warna biru terlebih suntik nampaknye :D
sis, kaler lompang tu memang menggoda tau~auwwww.hehehe
macam nak try tapi kite kureng sket kueh ni..
selalu tengok kaler coklat & pandan je...ni dah bermacam kaler...menarik sangat...
Post a Comment