Macam dah lama je tak membaking
Wakakakaka bunyik nampak macam sangat terer hokey
Memandangkan asik najlaa beli aje slice cake kat lulu
Baik la aku mengadun kek
Jari-jemari liuk lentuk dengan hand whisk
Ishh bila nak g beli hand whisk silicone kaler2 ni
Aritu ada nampak gambo kek yg menggoda kat FB Kak DJ
Puas dah belek rupanya milik Kak Ros JintanManis
Aduhhh tempting btul...tak tahan
Gigih la aku buat hehhehee
Senang aje uols
Sambil panaskan oven leh kacau segala bahan
Dan hasilnya......
Dan hasilnya......
Sangat sedap..mmg moist ni tau
Darling pun cakap sedap...wpun xde telur rasa mmg mantap katanya
Wahhhh suka dengar
Untuk resepi kek ni loyang mmg guna yg kecik aje yek
Aku xde lak loyang yg kecik2 ni so aku masukkan aje dlm loyang loaf bread
Tu yg nampak berpetak
Kalau loyang korang besar sila doublekan bahan
Takpun masuk dlm cupcake pastu hias cecantik
Kek Coklat Tanpa Telur ( super moist)
Sumber resepi: Kak DayangJack Myresipi atau di Blog Dapurku Sayang
Telah dicuba oleh : rosmarlina @ jintanmanis.com
Hehehehe Mamanajlaa pun dah cuba
Bahan-bahan ( loyang 5-6 inci )
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang), aii guna Cadbury Cocoa
2 sudu besar susu tepung Ekekkeee susu tepung najlaa je
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang, guna 3/4 cawan gula pasir
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco, hmmm guna mocca
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung, guna minyak masak
1 sudu kecil cuka atau jus lemon boh cuka
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan muffin cup pun boleh juga.
2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
3.Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco/mocca. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
4.Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
5.Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
( aku bakar 40 minit)
8 Gtau jek:
hehe..
ena dah lama peram resepi ni.. nak nerai tak tahu la bila.. hahahah
aduh bt terliur je... mcm terbau2 kesedapan kek coklat tu...huhuhui
adoi nampak sedap nie sis
nak tempah leh..? hehe
yang...nmpk mudah.tq share ye
rajinnya, bini sapalah ni???
nampak mcm sedap tu... huhuhuh
nampak mcm sedap..tp sy mmg takkan pandai wat kek kot..sebab xde asa..wlupun tgk resepi ehehe
rasa terliur la pulak...tambah lagi bab -bab kek coklat ni..my fav la tu...nak try la nanti...tapi ntah nanti bila..malas je manjang....
Post a Comment