Nampak Kak Yatie up entri pasal vadei
Dalam kabinet pun mmg ada kacang dhal
Zasss aje la
Citer pasal vadei ni kan
Dulu masa peknen kan najlaa selalu makan vadei
Opis kat Jalan Barat PJ
Kalau nak vadei sedap kat area Masjid Jamek
Selalunya messenger opis la yg belikan
Tak jemu-jemu makan sensorang lak tu
Orang lain takleh mintak wakakkaa
Bila opis kena pindah kat Ming Building, Jalan Bukit Nanas
Lagi la heaven kan seberang jalan je kawasan masjid jamek
Macam-macam ada
Pasar malam Jalan TAR lagi
Sogo muahahhaa
Panjang sket langkah naik lrt menuju KLCC
Hmmm rindunya dgn kengkawan kat Cimb Express
Ok meh tengok rupa paras vadei aku ni
Cantik dah ni kan
Rasa je tatau napa kalau yg beli tu lg sedap hahaha
Tp darling kata ni pun dh ok
Ntah bape keping aku bungkuskan bawak g kije td
Takpe lengkali leh cuba biar smpai betul-betul sedap
- 250 gram kacang dhal, cuci dan rendam 4 jam
- 1 biji bawang besar, dadu kecil
- 1 camca teh jintan manis
- 2 tangkai cili kering, gunting kecil2
- 1 tangkai daun kari, dilurut
- Garam secukup rasa
- Toskan kacang dhal tadi, kemudian kisar hingga hancur, kalau masih ada sedikit biji2 kacang dhal pun tak mengapa. Kisar tanpa air. (mat guna food processor). Tuang ke dalam bekas.
- Masukkan jintan manis, cili kering, bawang besar dan daun kari (kalau daun kari anda besar, hiris sedikit). Gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Biar sekejap.
- Ambil sehelai plastik bersih, sapu dengan sedikit minyak makan, dan ambik anggaran 1 camca besar penuh adunan vadai, bulat2 dan leperkan sedikit. Susun atas loyang yang telah dialas plastik dan juga disapu sedikit minyak. Buat hingga siap.
- Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Jika suka, boleh juga masukkan beberapa helai daun kari dalam minyak gorengan tadi bagi menambah aroma. Boleh hidangkan untuk minum petang... Selamat mencuba!!..
10 Gtau jek:
suka jgk vadei!!
cantik dan comel2 je vadei Lela....biasalah kalau buat sendiri kenyang di buatnya..kalau orng yg buatkan semuanya sedap jek...he3..
rajin mencuba...takpe, nnti try lg sure sedap jdnya..rupa dh cun dah..hehe~
sedap nyer kak... ni antara masakan india yg paling dana suke...rasa nk bt gk lah
dulu masa peknen kan aiyan blh dikatankn 3kali seminggu msti beli vade kt psr mlm tmn melawati, sedap sgt yg bt nyer india... mmg syok sgt rangup...
salam Lelord...ok pass..boleh bukak warong kat doha..mesti pak arab suker
Salam Mama Najlaa, kunjungan balas dari Mama-ILuvU :-)
Saya pun feveret kuih wadeh ni...paling suke kalau kacang dal tu tak hancur..tumbuk kacang dgn lesung jer..so x hancur sgt...bila goreng, krup krap krup krap ;-)
Dah follow u , follow me back ya :-)
suka juga vadei ni...
btl la..aritu aku buat pun x sesedao yg beli kat paso mlm...aku suka yg rangup2...
Mcm vadey je eh....
@Marsha~ mmg vadei pun...ada yg panggil magelek
Post a Comment