Jem Nenas MamaNajlaa

Atas permintaan ramai terhasil la jem nenas
Ececehhh feeling2 lak kan
Macam ada tempahan raya lak
Jangan nak berangan hahhaa
Alah ni ada yang order tat nenas
Kena la buatkan asik nyanyi je dekat tinger aku bila nak buat pineapple flower

Beli nenas 3 bijik
Ada la dekat 3 kilo lebih...sekilo QR9.50
Pas dah buang kulit, jambul, parut kemudiannya masak sehingga menjadi jem nenas
Bila timbang...adehhh 989gram aje
Jambul nenas ni aje dh bape ratus gram
Lama lak tu masak nak bg kering

Ni baru buat jem je...tunggu kerajinan datang baru mengetart
Adoi macam-macam lak tu anak dara ni order
Nak tat nenas, kek la ishhhhh
Darling..hujung tahun bonus kasi lebih tau
Hehehehehhe i lep u la sayanggg

p/s: resepi jem nenas korang pun pandai kan..takyah la aku tepek kat sini

Updated:
Muahahhahaa memandangkan ada yg nak resepi aii tepek gak la

Resepi Jem Nenas
Bahan:
3 biji nenas mengkal
1 cawan gula
Jus lemon..korang leh guna limau kasturi
Sedikit pewarna kuning

Cara-caranya:
Parut atau sagat nenas...cam kat qatar ni nenas mahal dgn batang tgh tu aku sagat
boleh gak diblend tapi nanti teksturnya halus..
Masak nenas yg diparut atas api perlahan
Bila dah agak2 pekat baru masukkan gula
Kacau rata dan jangan dibiarkan takut hangit
Perahkan limau atau masukkan sedikit jus lemon
Kalau kurang gula tambah la yek...akan rasa masam manis sedap
Tambah sedikit pewarna kuning nak kasi kaler jem cantik
Masak sehingga kering
Sejukkan dan boleh simpan dalam peti ais

10 Gtau jek:

norhidana said...

aduhla... rajin nyer kak... dana dh berzaman2 tak penah bt tart nenas... bt jem sndiri pun rasanyer zaman kecik2 dulu heheheh

Sari Yusa Ibrahim said...

punyalah rajin mama najla nih! Akak dari bab kopek, buang jambul, parut, masak.. semua serah kat kedai.. lalalala

Anum said...

sedapnya

Saya Disini said...

nmpk sedp betul

Lelord said...

@norhidana muahahha kat sini jem nenas dia xde serat2 la dana..jem sapu kat roti tu hah

Lelord said...

@Sari Yusa Ibrahim wakakakkaa kakyus kat mesia mmg dihujung jari dan didepan mata...kat sini celah mana la aku nak cari

Lelord said...

@Anum alhamdulillah sedap hehhe

Lelord said...

@Saya Disini masam2 manis macam nak ratah cenggitu je

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sila tepek resepi yang...i mls nak gugel.mls dah asik nak membeli jem

shahdiana said...

ala...ni nak request ni..bagi jela resepi jem nenas tu...lain-lain orang...mesti lain caranya kan...bagilah.....

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in