Demam Durian Crepe

Salam Maal Hijrah
Seperti biasa skang ni berkurun lama baru nak update
Kalian2 semua mesti dah tau ape fenomena baru melanda skang kan
Sana sini orang update dan upload pasal Durian Crepe
Hehehehe aku pun salah sorang le
Tu ari dh citer masa aku beli durian crepe bersama dgn cempedak crepe
Memandangkan kengkawan seangkatan berjaya mengcrepe
Aku pun nak la cuba kan
Mamamya dan Mamatina korang leh skodeng yek
Punya la saspen masa nak buat
Siap kol BFF tanya itu ini
Muahahahhaaaaa
Payah betul nak melenggang adunan 
Adunan memang cair..lenggang ada lak yg berlobang pan
Aku tampal je mana yg berlobang
Takpe la janji jadi gak durian crepe
Yang pasti mmg sedap makan sejuk-sejuk
Nyamannnnnnnnnnnn tekak
Aku guna resepi mcm yg BFF buat..amik kat blog Izah




Durian Crepe & Filling Cream Kastard
Sumber : Izah Muffin Lover
Bahan2:
3sdt gula halus
3 sdt tepung ubi
*izah campurkan sedikit tepung jagung ~ lia ikut izah...aku pun
1/2 sdt tepung gandum
1/2 sdt butter - dicairkan
4 biji telur
95ml air
1 st vanila esen

Cara2:
1) satukan gula halus, tepung ubi dan tepung gandum dan tepung jagung.
2) masukkan butter yang dicairkan
3) pukul sedikit telur, campurkan dalam bekas tepung
4) masukkan air.
5) panaskan non-stick pan.
6) tuang sesenduk, gelek non-stick pan agar bancuhan tepung menyeluruh. adunan tepung agak2 tak terlalu nipis dan tak tlalu tebal. masak 1 pmukaan saja.

RESEPI FILLING CREAM KASTARD
200gm susu segar
2 kuning telur
30gm gula halus
*izah tambah 1 sb tepung kastard
kacau atas double boiler hingga pekat
250gm whipping cream non-dairy ~ putar kental...aku guna ready-made spray je
**satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik
*** boleh juga di gantikan dengan mangga @ jagung krim dalam tin



10 Gtau jek:

Citarasa Rinduan said...

hahahahaha...
ayu order jer

mmg sedappppp

Yatie said...

wahhhhh dah berjaya buat...akak gak tak terbuat2...terliur je sana sini tayang CR ni...

Salina@IbuAqil said...

Kak!!!
Terliur kak..
Nak jgk!!
Tp masalahnya daku x rajin nk buat sendiri..
Huwaaaaaa..

Lelord said...

@Citarasa Rinduan hehehhee ala ayu akak pun mula2 order gak

Lelord said...

@Yatie kak yatie dah tentu lagi terer buat ni

Lelord said...

@Salina@IbuAqilcerr la buat ina..mmg puas hati

norhidana said...

waaaaa senang gk membuatnyer ek kak... nk try lah bt sndiri, lg puas mkn, lg2 skrg dh musim durian kn...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

waa.. mabeles..
yg lela wat lg nampak menarek la..
leh wat bisnes nnti.. =)

Mamamya said...

hehehheee.. aku ada hajat nak try buat lagik nih aritu bab filling tu tekstur mcm x puas hati lah... tp nak m'lenggang tu mmg payah benau klu x sabau mmg rasa mcm nak order jer tinggal ngaapppp!!! hahahhaaaa...


****erkkkss.. tetiba ada wajahku dibawah n3 ni...kikikiiii

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

itulah sana sini org dok citer durian crepe..mmg dh jd fenomena, tp eija x merasa pun lg durian crepe ni, nasib baik 2 minggu ni dpt makan durian dr kebun..nikmatnya dpt makan durian ni..ehhee

nnti nak cuba wat jgk la..

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in