Naan Cheese Tandoori Chicken

Eh eh sejak akhir-akhir ni meroti saja kan
Kali ni buat roti naan cheese
Nampak kat FB Kak Tahrunnisah Jali yang dok jauh kat Saudi tu
Makanya gigih la buat walaupun x cantik sangat bulatnya
Bahan-bahan untuk doh
Doh yang dah dibulat-bulatkan
Taburkan cheese kemudian bulatkan dan leperkan perlahan-lahan
Ni nak kata proses apa ek? Nk kata goreng xde minyak ekekeeke
Nak kata bakar xde lak tempayan beso tu
Boh atas pan dan tutup, tapu kena la balik-balikkan doh
Ni la hasilnya
Kari tu leftover...kari daging je pun
Tandoori sedappp masam pedas semua rasa cukup

Kat bawah ni resepi dari Kak Tahrunnisah Jali
Yg ku buat cuma roti naan cheese dengan tandoori je


Resepi Roti Naan Cheese!!

Roti Naan
300 tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
sedikit garam
2 sudu besar yogurt (natural)*
1 sudu kecil baking powder
80-100 ml susu segar suam
3 sudu besar minyak jagung

cheese mozarella yang diparut..

Caranya
1.  Campurkan yis +1 sudu besar gula dr resepi diatas bakinya nanti 
     masukkan dlm tepung dan sedikit saja air suam..kacau biarkan selama 5 
     minit.  *jika yis aktif ..campuran tersebut akan mengembang seperti dlm 
     gambar
2.  Masukkan adunan tepung, lebihan gula, garam, yogurt, baking powder 
     dan minyak jagung ..aduk hingga menjadi seperti serbuk roti
3.  Masukkan campuran yis tadi ke dlm adunan tepung..aduk sebati 
     kemudian baru masukkan susu segar tadi sedikit demi sedikit sehingga 
     adunan tak melekat ditangan...uli sehingga adunan licin 10-15 minit
4.  Biarkan adunan naik sekali ganda...(tutup adunan dengan kain 
     lembap..dlm 45mnit suhu agak suam2 panas (seperti dlm oven suhu 35c 
     atau kawasan yang agak2 panas utk mempercepatkan proses kenaikan 
     doh)
5.  Adunan dah naik... bahagikan adunan seberat 80gm. Taburkan dengan 
     sedikit tepung..Bulatkan2 seperti dlm gambar sehingga habis.  biarkan 
     seketika dlm 10 minit tutup ngan kain..
6.  Amik sebiji guna roller (penggelek) kemudian leperkan doh tadi dan 
     masukkan mozarella parut ditengah2 doh dan tutup semula (mcm buat 
     pau)
7.  Kemudian leperkan balik guna roller tadi secara perlahan2 supaya 
     cheese tadi tak terkeluar
8.  Panaskan non stick pan tak perlu letak minyak ye. Api jgn kuat sederhana 
     sahaja atau perlahan
9.  Letak roti tadi atas non stick pan...tutup kejap ngan penutup ..balik2 kan 
     roti tadi...bila ia menggelembung leperkan ia..
10.  Siap angkat..boleh dihidang ngan kari pekat, atau keema daging, 
     chicken tandoori dan timun yogurt

** Jika yogurt takde tak mengapa abaikan...tak isi takpe takdosa...cuma nanti lebihkan cecair susu segar ye..
** susu segar tu jgn curah sampai habis nanti terlembik pula..masukkan sedikit demi sedikit ..adunan ni tak keras dan tak lembik ..ertikata lain tak lekat ditangan.
** jika anda suka letak madu..siap masak layang2kan madu atas roti naan tadi...

RESEPI AYAM TANDOORI MAMAK HAJI 

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
- 6 atau 8 ketul ayam yang disingkirkan lemak-lemak yang berlebihan.
- 1/2 cawan atau 125 gm yoghurt asli / Greek-Style. (nestle cawan kecil).
- 2 sudu besar rempah tandoori.
- 2 sudu besar pes halia bawang putih dilurkan kesemua ketulan ayam.
- 2 sudu besar jus limau nipis.
- 1 sudu garam masala. *saya tak letak sbb takde
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih.
- 1 sudu kecil
- 2 sudu besar daun ketumbar segar yang dicincang halus.
- 2 sudu besar minyak masak. Minyak ini bukan untuk apa..tak bagi melekat bila goreng dengan minyak sedikit.
- 1/2 sudu kecil serbuk pewarna oren merah ..kalar kesukaan mamak. kalau tak ada tambah serbuk kunyit sedikit. (saya tak letak)
- 1 biji bawang labu bersaiz besar dihiris bulat.
- Garam dan perasa makanan (aji) secukup rasa. Tak mahu aji guna gula sikit.

CARA-CARA PENYEDIAAN:

1. Penyediaan Pes Tandoori- 4 sudu besar air stok ayam atau air biasa dengan adun serbuk tandoori, garam masala, serbuk jintan putih, lada putih dan minyak. Masak di atas dapur dengan api kecil dan Jadikan pes.
2. Masukan yoghurt, daun ketumbar dan pes tandoori (telah sediakan) dan garam secukup rasa kalau nak warna tandoori ayam anada berwarna merah menyala masukkan pewarna kalau tak apa. Gaul sebati adunan ini.
3. Ketulan ayam bahagian tebal daging, kelar sedikit dan tekan sedikit dan masukkan pes campuran garam + serbuk cili dan jus limau nipis. Ini untuk daging yang tebal cepat masak dan juga bahagian dalam daging itu berasa.
4. Masukkan semua ketulan ayam dalam pes tandoori yang telah sediakan. Tentukan ketulan ayam disaluti dengan baik.
5. Peram selama lebih dari sejam atau yang terbaik se malaman di peti sejuk bahagian dingin.
6. Panaskan kuali leper tak melekat kalau ada..kalau tak ada kuali biasa pun boleh..masukkan sedikit minyak masak dalam 1/4 bahagian ketulan ayam dan goreng dengan api dapur yang sederhana. jangan hangus kita cuma nak keluarkan air ayam yang berlebihan. Goreng dalam 50% masak.
7. Sementara itu panaskan oven dalam suhu 180 C bersama chargrill plate (plate bakar). Sapukan minyak selaput nipis di permukaan chargrill. Susun hirisan bawang yang dipotong bulat di atas. Hirisan bawang ini bukan saja memberi haruman kepada ayam tetapi ia menentukkan pengudaraan baik di bawah ketulan ayam dengan permukaan plate chargrill itu. Kadangkala permukaan ketulan ayam akan berair sangat dan bila sejat isi ayam akan melekat. kalu bakar ayam penuh buat begini.
8. Masa pembakaran awal ada lah 30-40 minit, selepas itu terbalikan ketulan ayam dengan sapukan pes yang berlebihan itu di permukaan ketulan ayam. Bakar kembali dalam 40 minit lagi dan sapukan minyak sekali kala pada ketulan ayam supaya permukaannya tidak kering. Tunggu hingga ketulan daging ayam bertukar kepada warna keemasan, ambil seketul cuba potong dan pastikan ia masak dengan sempurna.

RESEPI TIMUN YOGURT
2 Batang timun diracik halus
2 cawan plain yogurt
sedikit garam
sedikit dry mint

Caranya
Campurkan kesemuanya dlm satu bekas

Resepi KEEMA DAGING

1/2 kg daging dipotong kecil dibersihkan
sedikit halia
3 biji bawang putih dicincang halus
2 biji bawang besar saiz sederhana dicincang halus
2 sudu kecik serbuk ketumbar (ditumbuk)
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar cili kisar
1 btg kayu manis
3 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1@2 biji tomato dipotong dadu
kacang pis
sedikit minyak utk menumis
2 sudu yogurt plain
1 sudu besar garam masala

Caranya

1. Panaskan minyak..masukkan bawang besar, bawang putih, dan halia..biar ia naik bau dan masukkan cili kisar
2.  masukkan rempah 4 beradik (kayu manis, lawang, cengkih,pelaga) kemudian masukkan rempah serbuk ketumbar dan jintan putih dan garam masala
3.  Kemudian masukkan daging dan sedikit air..masak hingga empuk
4.  Masukkan sedikit air lagi jgn terlalu cair sangat ye..sbb ia tak guna santan..masukkan tomato , kacang pis , yogurt dan perasakan dgn garam..

5 Gtau jek:

norhidana miswan said...

akak mmg super rajin.... tgk pun dh tau compom sedap... tp bila nengok resepi rasa fenin... ayooo ssh nyer nk bt heheheh...
takpla kalu tingin nk nan cheese.... mamak nan cheese garlic satu... hehehhe

Emy Omar said...

Sedapnya nan cheese tu..boleh try buat nanti ni

Lelord said...

Hahahahaa kalau akak pun dana ada msia g mamak je, kat sini penah order naan cheese tp mcm pelik lak rasanya

Lelord said...

Insyaallah mmg sedap resepi ni, cuba la. Tandoori tu pun sedap tau

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in