Homemade Chicken Nugget

Salam semua rerakan maya
Kembali bersiaran
Kali ni mencuba buat nugget lak
Alkisahnya pasal nak bagi Najwaa makan
Anakanda kedua sangat jarang makan nasi
Najwaa lebih suka makan roti, kek dan biskut
Emaknya takut lak anak tak dapat macam2 zat
Makanya menggodek la buat nugget siap boh carrot lagi
Tadaaaa hasilnya lepas goreng
Tak berapa cantik
Tapi ayat nak ambil hati si emak 
Najlaa cakap "mama nugget ni lagi sedap dari yg beli"
Kembang kuncup di situ hahahahahaa
Tapi apakan daya onteng kinteng memandang sepi je hasil keras tangan si emak
Nak resepi tak????

Homemade Chicken Nugget
Bahan-bahan:
500g daging ayam kisar
Lobak di sagat halus
3 sudu besar mayonise
3 sudu besar tepung gandum
100g bread crumb
Garam
Serbuk lada sulah

Bahan untuk salut nugget
Telur dikocok dengan garfu
Bread crumb

Cara-cara:
Gaul rata semua bahan di atas
Doh memang lembik sedikit tapi masih boleh dibentuk
Selepas dah bentuk doh ikut suka celup dalam telur kemudian golek atas bread crumb
Dan
Zerrrrr goreng

Ni antara nugget yg siap bentuk untuk di frozen kan

20 Gtau jek:

mummy_ayu said...

Ayu dr hari tu nak buat, tapi tak buat2 lagi. Yg ayu jumpa resepi tu, isi ayam tu dikukus dulu, than baru dipotong guna cutter.emm..ini pun senang gak..

notti netti said...

samalah dgn mummy ayu. nak buat...nakbuat takkkk buat jugak. Asyik beli yg nugget kfc jer haaa...habis duit.

Nurzakiah Hanum said...

sedpanya

Nad MamaZN said...

tq kak lela..! nak cuba buat la nnt

jazzeyra aj said...

Salam kunjung,

wah mudah juga nk buat, boleh try ni.. jimat! hihi

norhidana miswan said...

akak mmg super rajin tau.... msti sodap tuh.... mcm2 bentuk jd... dana nih selalu angan2 je nk bt tp akhirnya kemalasan meguasai diri

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Lela..rajinnya lar.Anak2 kak atie yg dah muda remaja ni..takmonya mkn nugget2 nih dah...mknan bdk2 kata diaorg..huuuu!

Lelord said...

Kalau google mcm2 resepi ada, yg ayam potong kecil easy bites.

Lelord said...

Heheheee buat buat jgn x buat

Lelord said...

Nommnommm

Lelord said...

Hehehe cuba la, akak beli je minced chicken kemain malas nk kisar sndiri

Lelord said...

Kann jimat ni stgh kilo isi ayam byk dapat ni. Kalau x kuasa nk wat mcm2 bentuk bulat2 kasi leper pun boleh kan

Lelord said...

Najlaa mmg suka nugget, akak mmg x mkn pasal tekak rasa mcm byk sgt perasa kat nugget beli. Bila buat sndiri ni ehh sedap gak rasanya hahahahaa

Lelord said...

Wsalam hahahaa anak2 kak atie dh besar,

Sidratul Muntaha said...

jkami punya style, ayam tu blender je dengan roti. nnti dia bind sendiri
letak la seasoning sikit
tapi mmg cantik la berbentuk
kami punya bulat2 je

Miz Eija said...

Salam perkenalan mama 2N :)... mudahnya buat nugget boleh cuba untuk imanina, dia suka :) mama 2N jemput singgah blog eija yer

#folower 1343

Marsha~ said...

rajin betul kau ni nyah.... mcm sedap je ni

Lelord said...

Onteng kinteng la ni aku gigih nk bg dia mkn, tp tanak pulak. Dah le tamo nasi. Roti biskut je dia suka

aji nugraha said...

sangat cocok untuk di jadikan cemilan saat santai di siang hari...saya suka sekali dengan info ini . sangat menarik dan menambah wawsan pengetahuan saya . saya sedang mencari Obat Rematik yang ampuh murah dan aman kira kira apa yah ??

Gatoloco Mbelgedes said...

Hemm...makanan yang nikmat dan menyehatkan. Saya jadi lapar nih sobat.

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in