Sembelit : Puas Hati Aku

Ekekekek tajuk di atas bukan hakak yg sembelit tau
Anak dara kecik onteng-kinteng ni la
Najwaa minum susu cap gantung campo dgn susu tin
Bukan le aku tamo bagi susu badan
Nak wat camne kan dah macam2 dibuat
Makan supplement, petua dedulu, urut 
tapi memang tak meriah cam yg ada tayang kat fb penuh satu fridge tu
Takpe la itu je rejeki Najwaa
Masa Najlaa dulu lagi la susu tin sepenuhnya...sian kan

Najwaa minum S26 Gold, memang itu yg Mahkota Medical Centre bagi 
sesuai dengan dia dan sambung aje la
Bila masuk 6 bulan beli la yg untuk 6-12 bulan
Time ni dah start solid food
Tapi yang x bestnya najwaa x membuang
Nak poopoo mesti nangis
Makanya ke hospital la dan doc bagi ubat minum untuk lembutkan stool
Memang le berak tapi masih lagi nangis
Makan pun aku on off pasal kot la sebab dh makan tu yg jadi sembelit

Macam-macam dah cuba
Bagi prune, jus prune, pear masih tak berkesan
Tak sanggup rasanya tengok tiap kali meneran menangis
Kadang-kadang meleleh gak airmata mmg x sampai hati tengok najwaa sakit
Jadi rasanya maybe susu yg stage tu x sesuai kot
Tukarkan Aptamil susu khas untuk sembelit
Dah guna 2 tin tapi nampaknya masih tak berkesan

Google gak ape susu sesuai untuk masalah sembelit
Rata-rata kat Malaysia mummy suggest Novalac IT
Aritu sebelum beli Aptamil memang cari gak Novalac ni tapi xde lak jumpa
Masa lalu kat lobi nampak lak booklet Coop
Wahhh ada susu Novalac Genio
Maknanya ada la kot kan Novalac IT 
Yesss akhirnya 
Beli yg kecit aje dulu karang amik yg tin beso sembelit gak rugi dah huu
Lepas maghrib kami kuo g beli
Sebelum tido najwaa minum novalac it
Sepanjang malam tu bangun 2x untuk susu
Esoknya sebelum nak mandi najwaa nangis tp xde la beria sangat
Tengok2 rupanya berak selambak muahahaha
Nangis geli la kot..mmg najis semata xde dah darah
Kalau x sebelum ni bila sembelit mesti ada darah sket

Ohhh betapa leganya perasaan
Tatau macam mana nk ekpress tp memang fuhhh hahahahaa
Alhamdulillah 3 hari ni mmg sesi pembuangan amat bagusssss
Harap bila dah ok lepas ni takyah la bergantung sepenuhnya dengan susu sembelit ni
Tapi setakat ni aku selang2 Novalac IT dengan S26 Gold

12 Gtau jek:

Nurzakiah Hanum said...

sangat puas hati

Sha@Mama Tina said...

huhuhu.. sama dengan tina dulu la lord.. sampai aku boleh rasa kat perut dia keras..sembelit tamo kuo..bila dah kuo..rasa balik tempat tu dah clear.. kahkahkah so setiap kali dia tak berak aku check situ dulu..kalau ketul..kompem sembelit. dulu aku tuko dr enfagrow ke lactogen.. tak sembelit sudah..haaaa.. lega perasaaan.. aku faham perasaan ko tu kihkihkih

msredcheesecake said...

seb baik dah ok...anak2 akk takde masalah cam ni...alhamdulillah

Lydia Miza said...

Alhamdulillah... Lega perut dia agaknya yang.

Sian dia sembelit. Mujur jmp susu yg sesuai

Lelord said...

Hehheeh tu la

Lelord said...

Ooo tina dulu cenggini ye. Aduss along mmg x sanggup rasanya tgk najwaa nangis2 ni. Alhamdulillah jumpa gak susu yg sesuai

Lelord said...

Tu la seb baik la dh ok ni mmg lega

Lelord said...

Tu la lingg seb la novalac it sesuai dgn najwaa

Anonymous said...

Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?



Also visit my web page photoshop

sue zainun said...

eh anak kita pon sama la..sembelit gak kdg2..kita bg dutch lady je..bila naik stage utk setahun tu terus mcm xsesuai..novalac tu berapa setin?

Lelord said...

Kat mesia tatau le bape reganya..yg sy beli ni 37dirham lebih kurang rm32.50

Anonymous said...

Hi, nak Tanya. kat mana beli susu Aptamil tu ya?

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in