Alahai Kena Kuning La Pulak

Selepas 5 hari melihat dunia baby Najwaa kena kuning a.k.a jaundice
Misi yg datang wat lawatan hari Khamis la gtau pasal nampak mata dh kuning sket
Alamak ni yg x best ni 
Makanya hari Jumaat kena la bwk ke KK
Dannn bacaannya 13mg/dL
Eh time ni x melalak pun tau baby
Misi kat KK dok kacau2 pun dia wat x reti  je tido dengan lena
Hari berikutnya kena repear lg
Kali ni kena g Poliklinik Batu Pahat (hospital lama)
Bacaan turun 12.8mg/dL kena repeat lg yek Ahad so kena g GH plak
Adoiii nampak ni kat GH amik darah kat tgn
Masa kat KK & Poliklinik cucuk kat tumit je
Masa dorang amik darah ni aku kena dok bilik sblh tak kasi tengok
Rasa cam nak terjah je bilik bila dengar Najwaa nangis kuat
Aduhhh luluh hati uollss

Memandangkan susu badan x byk kena la bg FM supaya bb leh buang air beso
Mandikan gak dgn daun kucai kawan aku la bg petua dr mak dia

Dan seterus berulang-alik lah je KK
Alhamdulillah kali ke-6  amik darah bacaan kembali normal
Yahooo tak payah dah cucuk2 kaki baby


6 Gtau jek:

Nurzakiah Hanum said...

semoga cepat sembuh

Diela Zaimi said...

tahniah sis...comel sgt baby...alhamdulillah jaundice dh ok...baby sy dulu sebulan gak baru ok...sian asik kena cucuk je...nak tanya knp sis kena ceaser ye? just nak tau experience...sbb sy bersalin normal...tq sis ;)

Lelord said...

Thanks, aduhh sebulan kuning, warded la ek? Czer pasal 3 hari sblm raya kena cucuk insulin, GH soh admit 19hb n paksa bersalin, kami refer mahkota medical ctr, n doc x setuju utk buat IOL(paksa bersalin/induce) memandangkan najlaa dulu oun czer pasal bp tinggi so utk 2nd baby ni doc kata better czer. Takut buat IOL rahim akan pecah. Lgpun aritu GH ckp gak 70% je leh normal n scar lama akan terbukak. Erkkk ngeri lak. Jd kami ikut ckp Dr Tan (najlaa dulu pun dgn Dr Tan hehehehe)

Lelord said...

Tq anum alhamdulillah Najwaa free jaundice

norhidana miswan said...

paling tak tahan bile bby nk kene amik darah.... dgr dia melalak kite yg rasa tak keruan kan kak....

Lelord said...

Tu la sayu hati dengar bb menjerit nangis

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in