Minggu Kitar Semula MamaNajlaa

Kembali bersiaran!
Assalamualaikum semua..
Amboi tajuk bukan main lagi kan
Kat rumah ni mmg la banyak botol
Almaklum botol minyak memang guna yg 5liter
Botol mineral lagi, botol air tenaga, botol air gas hehehee
Kalau ada yang baca entri terdahulu ada cerita pasal daun kesum
Dah tumbuh akar, tanam ke tanah, hidup hanya sementara dan menemui ajal
Ada yang bagitau kalau boleh pasu jangan berlubang 
sebab pokok kesum ni suka hidup terendam basah kuyup dengan air
Nak beli pasu lain dah x kuasa
Marilah kita cuba dengan botol minyak ni
Basuh bersih, kerat dua dan belah muncung masukkan kedalam bekas
Isi tanah, lubangkan dan masukkan batang2 kesum
Siram yek dengan air huhu
Memandangkat dok umah bertingkat letak botol tepi tingkap je untuk cahaya mentari
Ni macam self-watering la
Alhamdulillah menjadi dan hidup pokok kesum

Ni botol air lak ku jadikan tabung
Macam botol coke tu belah dan potong la sket kasi pendek.
Kalau x macam panjang sangat dah x cun
Balut la ikut suka korang nak warna apa
Tebuk lak tengah-tengah tu agak le untuk duit bleh masuk
Lekatkan wiggly eyes
Siap!!!
Piggy Bank najwaa guna botol mineral kecik, takyah potong..
Balut je dengan manila kad, pastu lekat le double sided
Excited bebudak ni dengan tabung baru
Hmmm pasni apa lagi nak buat ek.

4 Gtau jek:

norhidana miswan said...

akak... menariknya yg psl pokok kelsum tuh... dana tanam asik mati je... nk try mcm akak tanam tu lah mana tau idup lak kan...

yg tabung tuh pun best... aiyan msti suke...

Malinda said...

wow kagum tengok betapa suburnye daun kesum tu...kreatif la adik ni nanti bleh tiru :)

Lelord said...

Cuba la Dana

Lelord said...

Terima kasih

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in