Puding Kastad Koktel

Salam 7 Ramadan
Pejam celik seminggu dah berpuasa
Ehh tak lama je lagi nak balik Malaysia
Yahoooo

Semalam menu buka puasa ada penyejuk anak tekak
Puding Kastad Koktel
Nyaman betul masuk kerongkong
Panas uollsss
Nak keluar pun fikir seploh kali
Tapi semalam memang kena turun kedai
Beli koktel
Tidokan Najwaa, pastu pesan Najlaa tengok2 adik
Tak daya la nak bawak budak berdua pepanas ni

Ehh ada yg mintak resepi
Boleh je aku pun amik resepi dari blog Kak Yatie





Bahan-bahan puding
  • 1 cwn tepung kastard
  • 5 cwn air
  • 1/2 cwn susu cair
  • 1/2 cwn gula

          Cara-cara
  1. Satukan tepung kastard bersama gula, susu cair dan air. Gaul semuanya.
  2. Masak di atas api sederhana sehingga agak pekat dan kacau sentiasa. Biasanya dlm anggaran 20 minit. Setelah agak pekat, matikan api dan tuang dlm bekas2 kecil atau loyang.
  3. Biarkan sejuk sebentar dan simpan dlm peti sejuk. Setelah beku barulah boleh di hidangkan.
    Bahan Utk Kuah
  • 1 tin koktel buah2an ( Boleh ganti buah laici, peach dan nanas..)
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air biasa (air masak)
  • 1 cwn gula( terpulang pd masing2 ya..)
  • Ais secukupnya

         Cara-Cara
  1. Masak gula bersama air(sekadar gula hancur je..). Setelah itu biarkan sejuk.
  2. Setelah air gula sejuk, bolehlah tuang koktel dan susu.
  3. Ambil puding tadi dan masukkan kedlm mangkuk...tuangkan kuah yg bercampur koktel buah2an. 
  4. Sedap di makan ketika sejuk. Boleh juga di letak ketulan ais.

15 Gtau jek:

ch@ said...

lama cari resipi ni.
thanks kakLela.

Nurzakiah Hanum said...

nyum2

Lelord said...

Welcome sedap ni sejuk2 najlaa n najwaa sukaaaa

Lelord said...

Nyummm 😋

ummi aqilah (LM) said...

Sedap.. Ank2 sy suka sgt. Tiga ramadhan kot aritu kami buat gak

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

norhidana miswan said...

mmg sesuai mkn sojuk2 time berbuka pose

NEKCIK said...

Mai secawan...sedaaapnyer

Malinda said...

inshaa Allah kalau rajin petang ni bole buat...tq

Lelord said...

Welcome sedap sejuk je 😄

Lelord said...

Kann musim panas ni, tekak nak yg sejuk je

Lelord said...

Hehehe sedappp nekcik

Salina@IbuAqil said...

Kak lela rajin btul sonok tgk segala hasil air tgn akak yg pnuh kasih syg tu..
Selamat berpuasa akak..
Selamat berpuasa kakak najlaa..
Baby pn dah mcm2 akal skrg ekkk..
Hihi

Lelord said...

Hehehehe kena la rajin ina kalau x sapa la nak layankan anak tekak ni kan

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in