Gara-gara MGTT...ayuh BSP

Bismillahirrahmanirrahim
Uishhh lama betul tak update blog..mmg bersawang dah rasanya
Mood kelautttttttt
Walaupun hati meronta-ronta nak cerita itu ini
Tapi apakan daya...nak mandang laptop je dh rasa nak termuntah

Rasanya ramai dah kot yang tau pasal mamanajlaa ni pregnant lagi
Muahahhahaa suburrrrr
Kehamilan ke-4 ekekekeee
Tapi last year kan ahkak keguguran 2 kali

Aku dah buat kad merah tau
1st time buat kad merah..dulu masa kije kad ijo
Almaklum klinik panel kan
So kali ni buat aje la kad merah KK
Last week dah start la lawatan untuk MGTT
MGGT adalah singkatan bagi Modified Glucose Tolerance Test
Ujian ini dijalankan ke atas ibu mengandung yang berkemungkinan menghidapi Kencing Manis (Diabetes).
Pepagi 13/2/2013 pas anto Najlaa ke tadika aku pun zass ke KK Tongkang Pechah
Amik darah...pastu g kencing lak dan anto semua ke lab
Masuk semula bilik khas ibu mengandung
3 orang preggy mom tengah pegang gelas air gula
Tapi kat lab td xde lak aku dpt pack gula cam org lain
Misi soh g mintak
Huhuhhuuu dia pun bancuh la gelas aku
Uwaaaa meleleh airmata
Aku tengok mak-mak budak tu kemain laju minum sekali napass agaknya
Aku dapat la 2-3 teguk..misi x nampak aku buang muahahahhaaaa gelak jahat
Dah la xleh bergerak kemana-mana
Mengantuk 2 jam kena menunggu
Lepas 2 jam tu misi panggil la sorang2 dan bagi borang masing
Kan nak kena amik darah lg skali
Sekali aku tgk kat borang aku.....
Aisehhhh 2 jam buang masa begitu saja
Misi cuma jawab..alah tak perasan
Hmmmm nak cakap ape kan 

Dan kerana itu 19/2/2013 kena la buat BSP
BSP adalah singkatan bagi Blood Sugar Profile
Ujian ini dijalankan ke atas ibu mengandung telah menjalani ujian MGGT dan bacaan paras gula dalam darah melebihi 7.8
Tapi pasal FBS aku >5.7 proceed untuk BSP
BSP ni kena amik darah kat jari dan kena ulang 4 kali

8.00 am sebelum bfast (6.2 mmol/L) - uhukkk tinggi ni patutnya bawah 5
Balik makan roti canai sekeping & milo pastu puasa 2 jam
11.00 am (4.8 mmol/L) - Boleh senyum
Makan nasi lauk ikan, sayur bayam, epal ijo sebijik..puasa lagi
4.00 pm (6.0 mmol/L) - Masih ok
Masa untuk makan...soto nasi impit, sirap limau, sup tauhu sekeping
8.30 pm (9.8 mmol/L) - 5.1 yeaaaa
  
Tapi kena buat lg sekali yg gagal kul 8 pagi tu
So malam tu aku makan 4 keping biskut cicah nescafe dengan epal sebiji
Puasa dannnnnnnnn
Pagi ni 20/2/2012 punya bacaan masih lagi 6.2 mmol/L
Adehhh aku tanya misi ok ke..dia kata mmg ada mak2 buyung camni
Tapi masih terkawal la aku punya bacaan ni
So pasni kena refer pemakanan la
Tunggu la next appointment
Dan kerana itu balik klinik tadi menapau
Lempeng kelapa dan ubi rebus
Hehehehhe nikmat makan
Aku buat je green tea 
Ok la pape nanti ahkak update lagi
Doakan yang baik2 untuk mama comel dan baby dalam perut ye
Daaaaaaaaaaaaa





15 Gtau jek:

Ismaliana Sulaiman said...

take care sohabat....

norhidana miswan said...

tahniah kak... jaga diri baik2 tau, n semoga akak n bby kuat kali nih...

dgr perkataan mgtt nih dh seram, teringat masa peknan dulu2... seram2... takpe kak, yg pnting kang ikut je nasihat pakar pemakanan insyallah ok...

Nad MamaZN said...

Ya Allah , saya baru tau..!!!!!
Tahniah kak
Take care tau!
Happynya saya, hee

Nurzakiah Hanum said...

take care tau :)

Fieda Zan said...

hehe sama la ngan saya kena MGTT.. salam perkenalan.. jom join blog saya :)

Nana said...

esk aku ada test mgtt ni argh xsuke nye

Marsha~ said...

aku tak pernah kena minum air gula nyah... hehehehe

Lelord said...

@Ismaliana Sulaiman thanks beb

Lelord said...

@norhidana miswan hahahaha seram yek..adoii nape la kena kan

Lelord said...

@Nad MamaZN thanks Nad...semoga semuanya baik2 insyaallah

Lelord said...

@Nurzakiah Hanum thanks :)

Lelord said...

@Fieda Zan salam kenal fieda

Lelord said...

@Nana ahahahahaa selamat minum

Lelord said...

@Marsha~ errr pesal ko x kena nyahh...kazen aku kat bp ni pun pas buat kad je terus kena gak... Hahahhaa pencegahan awal agaknya

nieda said...

Take care ya., dulu i pun kena buat bsp

 
Copyright © Mama Najlaa Punya | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in