Gara-gara ternampak gambo yg amat menyelerakan kat blog SecubitGaram
Menyebabkan aku pun berkobar nak carik ikan kerisi
Selalunya kerisi ni wat masak taucu xpun goreng biasa garam kunyit tu jek
Kali ni kita wat kerisi goreng berempah
Wat skali sambal belacan...nyummmm
Kobis masak lemak putih tak ketinggalan
KERISI GORENG BEREMPAH
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
sumber: KakNor Secubit Garam
Bahan-bahan :
4 ekor ikan kerisi sederhana (dibersihkan)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 sudu makan serbuk kari ikan
1 sudu makan serbuk kunyit
1/2 sudu makan cili serbuk
garam secukup rasa
1 tangkai daun kari
Cara-cara :
Gaulkan bahan-bahan di atas hingga sebati dan perap selama 30 minit. Kemudian gorenglah hingga keemasan atau hingga masak. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama nasi putih.
sedapnya jom try
ReplyDeletepart sambal tuh wow. color dier.. nalla :)
ReplyDeletewadoiii aku tau seddapp tu ling...dari teksture and color (ceh!!) sambal ko jek aku dah tau sedappp ling...mata aku mmg takleh tengok sambal macam tu rasa telan gitu pon sodap
ReplyDelete@Anum sedappp sila try hehehe
ReplyDelete@eB ezrin nyummmm sambal beshhh
ReplyDelete@shiela latif bersungguh aku menumbuk sambal belacan ni...kalau ikut aku senang je masuk blender...tp lakiku suka sambal belacan cenggini..yg halus2 x best
ReplyDeletegoreng berempah pekena plak ngan cili dia..sedapnya..:)
ReplyDeleteEmmmm , cedapnyaaaa... Dah lama tak makan ikan tiba2 nak lah plak bila tengok gamba ni. Sobssss *rasa nak balik ruma je.
ReplyDeleteWahhh sodap tuh!
ReplyDeleteBalik melaka nnt buat yek.. Nnt dieya dtg makan hehehe
nak cubala nanti...
ReplyDeletegoreng garing,mkn ngn sambal belacan ulam timun ngn nasi pns pun dh ckup...dpt lak air sirap ice...wallah
ReplyDeletesimple je tp nikmat... heheheh