Friday, November 11, 2011

Nasi Lemak Udang Goreng TomYam

Menu yang senang toksah pikir panjang adalah nasi lemak
Menambahkan lemak yg sedia ada wakakkaka
Sementara tunggu nasi masak goreng aje ikan bilis
Pastu buat la sambal kan
Rebus telur siap!!!

Dalam esbok ada udang 
Setelah mengoogle akhirnya Udang Goreng Tomyam jadi pilihan
Resepi kat Saji
Memang mabeles la udang goreng tomyam ni

Bahan-bahan:
500 gm udang saiz sederhana
2 ulas bwang putih - dicincang
1 batang serai - dititik
1 labu bawang besar - dihiris bulat
1 sudu pes tomyam
3 batang daun ketumbar - dikerat 2 cm
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih serta serai. Kacau hingga naik aroma.
2. Masukkan udang dan bawang besar. Kacau sebentar dan biarkan selama dua minit.
3. Masukkan pes tomyam, sos tiram, gula dan garam. Kacau hingga rata, kemudian masukkan daun ketumbar. Kacau sebentar dan angkat.



11 comments:

  1. fuh...terliur jap..
    padahal bru lunch nih..hikhik

    ReplyDelete
  2. mcm sedap je... ish kau ni..... nasib baik aku tak ngandung.. hehehe

    ReplyDelete
  3. aku baru berangan esok nak buat nasi lemak..huhuhuuu w'pun minggu lps da masak nasi lemak...makin b'timbun lah lemak nampaknya..muahahaaaa

    ReplyDelete
  4. makanan wajib org melesia...
    dana selalu dlm sebulan msti ada sekali ke 2 kali msk nasi lemak... nyeh2 mudah
    dr pg sampai tgri blh mkn

    ReplyDelete
  5. @.: iEyLa :. hhuhuhu kami kat doha baru jek lunch ni...ketam blackpepper nyummm

    ReplyDelete
  6. @Marsha~ sedap beb..ni aku guna udang rimau

    hahha pe dehal kalau ko ngandung pun soh jek dak zaki masak

    ReplyDelete
  7. @Mamamya ekekekee aku pun mmg cam tiap minggu ada nasi lemak

    ReplyDelete
  8. ../salam kenal dari segmen lulu...;d

    ReplyDelete
  9. wahh terliur dgn udang tu.tq resipe yank

    ReplyDelete